Ο “δημοκράτης” Ερντογάν φυλακίζει την ηγεσία του κουρδικού κόμματος HDP

 

Ο “δημοκράτης” Ερντογάν φυλακίζει την ηγεσία του κουρδικού κόμματος HDP

Πριν από ένα περίπου έτος σε ανάρτηση μας με τίτλο «Η Τουρκία έσπειρε ανέμους στην Μέση Ανατολή και τώρα θερίζει θύελλες…» είχαμε αναφερθεί στο κουρδικό πρόβλημα της Άγκυρας και είχαμε τονίσει τα εξής: «Η αλματώδης αύξηση της εκλογικής δύναμης του κουρδικού κόμματος HDP, το οποίο υποστηρίζεται και από τους Αλεβίτες της Τουρκίας και οι εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας, εξελίξεις που δίνουν την ευκαιρία στους Κούρδους μαχητές να προσανατολιστούν πλέον προς το εσωτερικό μέτωπο της Τουρκίας, μπορεί να οδηγήσουν σε απόσχιση κουρδικών επαρχιών της Τουρκίας. Το κουρδικό πρόβλημα της Τουρκίας γίνεται όλο και πιο έντονο, ουσιαστικά τώρα μόλις αρχίζει. Τα 800 περίπου χιλιόμετρα συνόρων με την Συρία τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει η «λεωφόρος των τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους, τουτέστιν μια διαπερατή συνοριακή γραμμή μέσω της οποίας

τροφοδοτούνταν οι ισλαμιστές τρομοκράτες για να πολεμούν την κυβέρνηση του Άσαντ. Όμως στα σύνορα οι ροές είναι αμφίδρομες. Τώρα η ροή θα προέλθει από την πλευρά των καλά εκπαιδευμένων και εξοπλισμένων μαχητών του PKK, οι οποίοι πολεμούσαν στην Συρία για να υπερασπιστούν τις εστίες τους από τους τζιχαντιστές, που θα προστρέξουν να υποστηρίξουν τους ομοεθνείς τους από την βίαιη και εξοντωτική πολιτική της Άγκυρας. Έτσι η Τουρκία στο άμεσο μέλλον κινδυνεύει να αντιμετωπίσει μια γενικευμένη ανταρσία των Κούρδων στις νοτιοανατολικές της επαρχίες που θα είχε ως αποτέλεσμα την απόσχιση αυτών των επαρχιών».

Πριν από λίγες ώρες συνελήφθη από την τουρκική αστυνομία ο πρόεδρος του κουρδικού κόμματος HDP  Ντεμιρτάς και άλλα δέκα μέλη της ηγετικής του ομάδας. Οι συλλήψεις ήταν, μετά την ανατροπή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην Μέση Ανατολή, αναμενόμενες και οδηγούν με βεβαιότητα σε νέα στάθμη κλιμάκωσης στο εσωτερικό μέτωπο και στο επόμενο επίπεδο σκληρότητας στον πόλεμο της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των Κούρδων. Οι συλλήψεις των ηγετικών στελεχών και βουλευτών του HDP έγιναν με την αιτιολογία της «προπαγάνδας για τρομοκρατικές πράξεις και συμμετοχής σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση» και στο σκεπτικό του εισαγγελέα περιλαμβάνεται και η άρση της ασυλίας των βουλευτών του κουρδικού κόμματος, κάτι που προκαλεί τεράστια διεθνή δίνη και κατακραυγή.

Το HDP κατέχει 59 έδρες στο τουρκικό κοινοβούλιο και είναι το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας. Από πολλούς το HDP θεωρείται ως η πολιτική εκπροσώπηση της απαγορευμένης στην Τουρκία κουρδικής οργάνωσης PKK, ο δε Ντεμιρτάς αναμφίβολα είναι ένας από τους κύριους αντιπάλους του Ερντογάν. Πολύ πρόσφατα είχαμε τονίσει ότι η πολιτική και στρατιωτική αποδυνάμωση των τζιχαντιστών στην Συρία και στο Ιράκ μείωσε και την επιρροή της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Συνεπακόλουθα εκμηδενίστηκε και το σχέδιο της Άγκυρας για ανάληψη ηγεμονικού ρόλου στην περιοχή. Η σουνιτική-ισλαμική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε συνάρτηση με την «αραβική άνοιξη» οδήγησε σε λάθος εκτιμήσεις στο γεωπολιτικό επίπεδο.

Η επίδραση της σουνιτικής ιδεολογίας στην εξωτερική πολιτική πρακτικά αφαίρεσε από την Τουρκία την επιδίωξη ενός ηγεμονικού ρόλου στην Μέση Ανατολή και την οδήγησε, την οδηγεί, στον διεθνή κατήφορο. Η κουρδική απειλή που αποτέλεσμα της ήταν η μικρής έκτασης στρατιωτική επέμβαση της Τουρκίας στις συνοριακές περιοχές Συρίας και Ιράκ απέδειξε ότι η συμμαχία της με τους τζιχαντιστές έχει και την διάσταση του αποκλεισμού δημιουργίας κουρδικής αυτόνομης-ανεξάρτητης ζώνης στα σύνορα της. Η πρόσφατη απονενοημένη προσπάθεια της να συμμετάσχει στην ανακατάληψη της Μοσούλης και του Χαλεπίου από τους ισλαμοσυμμορίτες αποδεικνύει αυτή την διάσταση, σε συνάρτηση βέβαια με τις ιστορικές, κατά την άποψη της, παρακαταθήκες στην περιοχή.

Το αποτέλεσμα των μηχανορραφιών της Άγκυρας, του Ριάντ, του Τελ Αβίβ και της Ουάσιγκτον και τους χάους που δημιούργησαν στην Μέση Ανατολή είναι μεταξύ άλλων η εσωτερική αστάθεια στην Τουρκία, η έκρηξη εσωτερικής στρατιωτικής σύγκρουσης με τους Κούρδους του PKK που ξεδιπλώνουν με ταχείς ρυθμούς την δύναμη τους στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας, ενώ οι Κούρδοι του PYD ανακτούν από τους τζιχαντιστές τα εδάφη τους στην παραμεθόριο περιοχή Τουρκίας-Συρίας-Ιράκ. Το όνειρο της Τουρκίας να καταλάβει παλαιές οθωμανικές κτήσεις στην Συρία και στο Ιράκ δεν δύναται πλέον να πραγματοποιηθεί και η Άγκυρα δεν μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μέση Ανατολή.

Η Άγκυρα είναι υποχρεωμένη να ασχοληθεί πλέον με το εσωτερικό της πρόβλημα που είναι οι Κούρδοι και οι Αλεβίτες και να ανακόψει τον κίνδυνο απόσχισης των νοτιοανατολικών της κουρδικών επαρχιών. Η Τουρκία του Ερντογάν είναι ένα πληγωμένο ζώο και προσπαθεί να περισώσει το κύρος της και την εδαφική της ακεραιότητα μετά την πλήρη αποτυχία της πολιτικής της στην Μέση Ανατολή, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι η Τουρκία αποκηρύσσει το γεωστρατηγικό της δόγμα σε ότι αφορά το Αιγαίο, την Θράκη και την Κύπρο. Η Ελλάδα το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένει μια επιθετικότερη πολιτική και αύξηση των προκλητικών ενεργειών εκ μέρους της Τουρκίας, ακριβώς επειδή δεν ευοδώθηκαν τα σχέδια αυτής στην Μέση Ανατολή.

Γ. Λιναρδής

 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-erntogan-fulakizei-thn-hgesia-tou-kourdikou-kommatos-hdp#ixzz4P5ivQItI

Advertisements

Comments Off on Ο “δημοκράτης” Ερντογάν φυλακίζει την ηγεσία του κουρδικού κόμματος HDP

Filed under Διεθνή, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.