Δικαστικά θα κινηθούν οι νοσηλευτές επειδή τους υποχρεώνουν να παρασκευάζουν επικίνδυνα φάρμακα

Διοικητικές και δικαστικές κινήσεις δρομολογεί η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ), για να αντιμετωπίσει την παράνομη πρακτική που υφίστανται τα μέλη της στα δημόσια νοσοκομεία με την οποία τους ανατίθεται η παρασκευή των κυτταροστατικών (Ογκολογικών) φαρμάκων κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας.

 Πρόκειται, όπως επισημαίνει η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ, για πρακτική που ακολουθείται σε πολλά νοσηλευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, δημιουργώντας μείζονα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και ερωτηματικά αναφορικά με την ορθή και σύννομη κατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ του πάσης φύσεως προσωπικού των Νοσοκομείων. Ωστόσο, βάσει της νομοθεσίας, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, δεν προκύπτει αρμοδιότητα ή άλλως υπηρεσιακό καθήκον των νοσηλευτών να παρασκευάζουν κυτταροστατικά φάρμακα. Πέραν του ζητήματος της αρμοδιότητας, η ΠΑΣΥΝΟ ΕΣΥ τονίζει και την επικινδυνότητα της διαδικασίας παρασκευής των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Πρόκειται για φάρμακα υψηλής τοξικότητας, τα οποία μπορούν να έχουν μεταλλαξιογόνες και καρκινογόνες επιδράσεις σε υγιείς οργανισμούς, εάν έρθουν σε επαφή με το δέρμα ή προκαλέσουν μόλυνση μέσω του αναπνευστικού συστήματος. Η παρασκευή τέτοιων φαρμάκων πρέπει να γίνεται υπό αυστηρούς όρους υγιεινής και ασφάλειας, ήτοι από εξειδικευμένο προσωπικό με κατάλληλο εξοπλισμό και σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπου δεν λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης, τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η υγεία τόσο των νοσηλευομένων ασθενών, όσο και του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.
Σχετικά με το θέμα είχε ασχοληθεί και φέρει στην επικαιρότητα η Χρυσή Αυγή από τον Νοέμβριο του 2015 ακόμα, μέσου της βουλευτού Β’ Αθηνών Ελένης Ζαρούλια με σχετική επίκαιρη ερώτηση, η οποία φυσικά και δεν απαντήθηκε από αυτούς τους επικίνδυνους, που παριστάνουν τους υπουργούς υγείας!

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση που δεν απαντήθηκε…

ΠΡΟΣ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: «Επικίνδυνες πρακτικές στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης»

Σύμφωνα με τις διατάξεις του Π.Δ. 351/1989, η διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων επιτρέπεται να διενεργείται μόνο από κλινικούς φαρμακοποιούς, λόγω της επικινδυνότητας των ουσιών που περιέχουν για την υγεία του προσωπικού. Παρά τις επανειλημμένες καταγγελίες της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος -δεδομένου ότι παρατύπως αναλαμβάνουν την εργασία αυτή οι νοσηλευτές- τόσο η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης όσο και η αρμόδια Δ.Υ.ΠΕ κωφεύουν διαχρονικά, με αποτέλεσμα να τίθεται καθημερινά σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων νοσηλευτών, αλλά και των νοσηλευόμενων στο εν λόγω νοσοκομείο.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

  1. Σε ποιους χώρους του Νοσοκομείου, υπό ποιες συνθήκες και από ποιους λαμβάνει χώρα η διάλυση των κυτταροστατικών φαρμάκων στο ΑΝΘ;
  2. Γιατί παρά την πλήρη ενημέρωση τόσο της Διοικήτριας, της διευθύντριας της νοσηλευτικής υπηρεσίας και της αρμόδιας Δ.Υ.ΠΕ., δεν έχει ακόμα σταματήσει η επικίνδυνη και παράνομη πρακτική;

Αθήνα, 23/11/2015

Η ερωτώσα Βουλευτής

Ελένη Ζαρούλια

Βουλευτής Β’ Αθηνών

Advertisements

Comments Off on Δικαστικά θα κινηθούν οι νοσηλευτές επειδή τους υποχρεώνουν να παρασκευάζουν επικίνδυνα φάρμακα

Filed under ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Comments are closed.