Ιράκ: Επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων από τους τζιχαντιστές

Ιράκ: Επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων από τους τζιχαντιστές

Σε επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων καταγγέλλεται πως προχωρούν οι τζιχαντιστές στην Καγιάρα. Η πόλη βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από τη Μοσούλη.

Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως οι τζιχαντιστές έχουν αποθηκεύσει επικίνδυνα αέρια σε κατοικημένες περιοχές και εκφράζουν φόβους πως θα εντείνουν τα χτυπήματα με χημικά όπλα όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση για την εκδίωξη τους από τη Μοσούλη.

«Mετά την έκρηξη υπήρχε μια έντονη δυσοσμία λες και βρίσκεται κάποιο πτώμα σε αποσύνθεση. Την επόμενη ημέρα ήρθαν οι δυνάμεις ασφαλείας για να συλλέξουν τα θραύσματα. Θεώρησαν πως η επίδραση των χημικών έχει τελειώσει. Έτσι χρησιμοποίησαν τα χέρια τους χωρίς να έχουν ειδικό εξοπλισμό και ανθρώπους που γνωρίζουν μαζί τους», ανέφερε ένας κάτοικος της Καγιάρα, που τραυματίστηκε.

Η Καριάρα είναι η μεγαλύτερη χριστιανική πόλη στο Ιράκ και βρίσκεται στην κοιλάδα της Νινευή. Οι τζιχαντιστές που την είχαν καταλάβει εκδιώχθηκαν. Οι άνδρες της χριστιανικής πολιτοφυλακής υποστηρίζουν πως οι εξτρεμιστές χρησιμοποιούσαν μια εκκλησία ως χώρο για την κατασκευή οβίδων με χημικά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, οι τζιχαντιστές προχωρούν και σε μαζικές εκτελέσεις αμάχων στα περίχωρα της Μοσούλης. Κοντά στην Χαμάμ Αλ Αλίλ που πρόσφατα ανακατέλαβαν οι ιρακινές δυνάμεις εντοπίστηκε ομαδικός τάφος με πάνω από 100 σορούς.

Τρεις νεκροί από επίθεση του ISIS με αέριο χλωρίου

Με οβίδες που περιείχαν αέριο χλωρίου επιτέθηκαν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους σε χωριό της κεντρικής επαρχίας Σάλαχ αντ Ντιν, στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι, όπως μετέδωσαν ιρακινά ΜΜΕ.

«Το ΙΚ σφυροκόπησε το Σάββατο ένα χωριό στην περιοχή Ας Σιρκάτ με πάνω από 15 οβίδες, ορισμένες από τις οποίες περιείχαν τοξικό αέριο χλωρίου. Tουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά. Προκλήθηκαν επίσης υλικές ζημιές», ανέφερε πηγή στο τηλεοπτικό δίκτυο Samaria, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Την Παρασκευή, η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κατήγγειλε ότι οι τζιχαντιστές έχουν χρησιμοποιήσει χημικά όπλα σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις τους στην ιρακινή πόλη Καγιάρα, νότια της Μοσούλης.

Η χρήση χημικών όπλων παραβιάζει τη διεθνή Σύμβαση για την Απαγόρευση της Χρήσης Χημικών Όπλων (1993) και αποτελεί έγκλημα πολέμου βάσει του καταστατικού του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/irak-epitheseis-me-chhmika-opla-kata-amachwn-apo-tous-tzichantistes#ixzz4Pw7kl8lZ

Advertisements

Comments Off on Ιράκ: Επιθέσεις με χημικά όπλα κατά αμάχων από τους τζιχαντιστές

Filed under Διεθνή

Comments are closed.