Τεράστιο πλήγμα για την Δύση οι εκλογές στην Μολδαβία

Τεράστιο πλήγμα για την Δύση οι εκλογές στην Μολδαβία

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών της περασμένης Κυριακής στην Μολδαβία  ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τις Βρυξέλλες και την Ουάσιγκτον του Ομπάμα. Η Μολδαβία κείται μεταξύ Ρουμανίας και Ουκρανίας και στην επικράτεια της συμπεριλαμβάνεται και η de facto ανεξάρτητη ρωσόφωνη επαρχία της Υπερδνειστερίας.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσιγκτον στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής είχαν δείξει την προτίμηση τους στην νεοφιλελεύθερη υποψήφια Μάια Σάντου, η οποία πρέσβευε την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Νικητής των εκλογών ανεδείχθη ο ρωσόφωνος Ιγκόρ Ντοντόν, ο οποίος πρώτον αναγνωρίζει την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία, δεύτερον θέλει να ακυρώσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του με την ΕΕ και τρίτον θέλει να προσανατολίσει την Μολδαβία προς την Ευρασιατική Ένωση.

Η νίκη του Ιγκόρ Ντοντόν δείχνει την αλλαγή πορείας που θέλει να ακολουθήσει ο λαός της Μολδαβίας. Σύμφωνα με μια τελευταία δημοσκόπηση  το 44% των πολιτών της χώρας προτιμά την ένταξη στην Ευρασιατική Ένωση, ενώ μόλις το 31% είναι υπέρ των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Ο νέος πρόεδρος θέλει να χαράξει μια νέα εξωτερική πολιτική και έχει δηλώσει ότι θα σταματήσει τις προκαταρκτικές συμφωνίες ένταξης στην συμμαχία του ΝΑΤΟ και θα απομακρύνει τις νατοϊκές δυνάμεις που στρατοπεδεύουν στο έδαφος της Μολδαβίας.

Όσον αφορά την κρίση με την ρωσόφωνη Υπερδνειστερία έχει κάνει σαφές ότι θα της παραχωρήσει καθεστώς ομόσπονδου κρατιδίου, κάτι που σαφέστατα ανοίγει τον δρόμο στην de jure ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας. Υπενθυμίζουμε ότι η επαρχία της Υπερδνειστερίας (Transnistria) κατοικείται από 500.000 ρωσόφωνους οι οποίοι ήδη από το 1990 έχουν αποφασίσει μέσω δημοψηφίσματος την ανεξαρτησία τους. Ουσιαστικά η μικρή αυτή λωρίδα γης με έκταση 4 εκατ. τετραγωνικά χιλιόμετρα, αλλά λίαν σημαντική γεωστρατηγικά αφού συνορεύει με την Δυτική Ουκρανία, έχει ήδη αποσχιστεί de facto από την Δημοκρατία της Μολδαβίας και αυτοδιοικείται. Αν και η ανεξαρτησία της δεν έχει αναγνωρισθεί διεθνώς παρ’ όλα αυτά έχει την δική της κυβέρνηση, βουλή, αστυνομία και το δικό της νόμισμα.

Το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στην Μολδαβία ήταν ένα ηχηρό ράπισμα στην πολιτική των Βρυξελλών και του ΝΑΤΟ, ένα ράπισμα στην κυβέρνηση Μέρκελ που με σθένος και κρυφά κονδύλια υποστήριξε τον προεκλογικό αγώνα της νεοφιλελεύθερης υποψήφιας Μάια Σάντου. Η πολιτική επέκτασης του ΝΑΤΟ προς τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας μετά την αποτυχημένη απόπειρα της Ουκρανίας βρήκε μπροστά της ένα ακόμη οχυρό, αυτό της μικρής Μολδαβίας των 3,5 εκατ. κατοίκων.

Η προηγούμενη δυτικόφιλη κυβέρνηση της Μολδαβίας είχε θέσει ως στόχο την ένταξη της χώρας στην ΕΕ έως το 2019, κάτι που ήθελε να αποτρέψει η Μόσχα για γεωστρατηγικούς λόγους. Η πιθανότερη εξέλιξη το επόμενο διάστημα στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής θα είναι η δημιουργία ενός ρωσικού τόξου που θα ξεκινά από την Κριμαία και θα περιλαμβάνει τις ρωσόφωνες επαρχίες της Ανατολικής Ουκρανίας, της Νότιας Ουκρανίας μαζί με την περιοχή της Οδησσού και την Υπερδνειστερία. Εάν συμβεί αυτό γκρεμίζονται ουσιαστικά οι σχεδιασμοί του ΝΑΤΟ για περικύκλωση της Ρωσίας από τα δυτικά της σύνορα.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/terastio-plhgma-gia-thn-dush-oi-ekloges-sthn-moldabia#ixzz4QALdQVDM

Advertisements

Comments Off on Τεράστιο πλήγμα για την Δύση οι εκλογές στην Μολδαβία

Filed under Διεθνή, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.