Το κουρδικό μονοπάτι του Ερντογάν είναι διάσπαρτο με νάρκες

Το κουρδικό μονοπάτι του Ερντογάν είναι διάσπαρτο με νάρκες

Η νατοϊκή και σύμμαχος του Ισραήλ Τουρκία τα τελευταία 6 χρόνια έχει υποστηρίξει την αμερικανοσιωνιστική πολιτική της Ουάσιγκτον που φέρει τον τίτλο «αραβική άνοιξη», μια πολιτική που είχε ως στόχο την διάλυση της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Συρίας και του Ιράκ. Ο στόχος αυτός εν μέρει επετεύχθη αφού η μεν Λιβύη είναι πλέον μια διαλυμένη και κατακερματισμένη χώρα, στην δε Συρία και στο Ιράκ ο πόλεμος εναντίον των μισθοφόρων της Ουάσιγκτον συνεχίζεται, αφήνοντας πίσω του οικονομικά και ανθρωπιστικά συντρίμμια.

Στην Αίγυπτο η εφαρμογή της πολιτικής της «αραβικής άνοιξης» μέσω της Μουσουλμανικής Αδελφότητας απέτυχε μετά την επέμβαση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ενώ στην Συρία και στο Ιράκ η κατάσταση φαίνεται ότι οδεύει προς μια επικράτηση των νομίμων καθεστώτων της Δαμασκού και της Βαγδάτης. Στην Συρία η τελική νίκη του Άσαντ εναντίον των τζιχαντιστών φέρει την σφραγίδα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων και προσωπικά του Πούτιν, ενώ η ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην χώρα αυτή επηρέασε θετικά και τις πολεμικές επιχειρήσεις του ιρακινού στρατού εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια της σύγκρουσης και αντιπαράθεσης στην Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή είχε ταχθεί στρατιωτικά και οικονομικά στο πλευρό των ισλαμοσυμμοριτών, ακολουθώντας πιστά τις προσταγές της αμερικανοσιωνιστικής Ουάσιγκτον. Πέραν αυτών των προσταγών και εντολών η «αραβική άνοιξη» εξυπηρετούσε και τα σχέδια της Άγκυρας για κατάκτηση εδαφών της πρώην Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην Συρία (Χαλέπι) και στο Ιράκ (Μοσούλη). Αντ’ αυτού όμως η αποτυχία της πολιτικής της Ουάσιγκτον στην Μέση Ανατολή έφερε στο προσκήνιο την ανεξαρτησία κουρδικών επαρχιών στην βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, δηλαδή σε περιοχές που συνορεύουν με την νοτιοανατολική Τουρκία, περιοχές που κείνται πλησίον των κουρδικών επαρχιών της Τουρκίας.

Ο μεγαλύτερος γεωστρατηγικός φόβος της Τουρκίας είναι η ίδρυση ανεξάρτητου Κουρδικού κράτους στα σύνορα της. Κουρδική ανεξαρτησία στην Συρία και στο Ιράκ, όπου ήδη υφίσταται αυτόνομη κουρδική περιοχή με πρωτεύουσα την πόλη Αρμπίλ, θα κλιμακώσει γεωμετρικά την πολυετή εσωτερική σύγκρουση της Άγκυρας με τον κουρδικό πληθυσμό που κυμαίνεται μεταξύ του 15% και 25% του συνόλου των κατοίκων, μπορεί να συμπαρασύρει σε εξεγέρσεις και άλλες εθνικές μειονότητες της τουρκικής επικράτειας, αλλά κυρίως δύναται να οδηγήσει σε απόσχιση κουρδικών επαρχιών της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Μπορεί μεν η επίσημη πολιτική της Άγκυρας να χαρακτηρίζει τους Κούρδους ως «ορεσίβιους τούρκους» οι οποίοι στο πέρασμα των αιώνων απώλεσαν την εθνική τους συνείδηση και γλώσσα, η αλήθεια όμως είναι ότι η Τουρκία ως κληρονόμος της πολυεθνικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι ένα σύμφυρμα διαφορετικών φυλετικών ταυτοτήτων.

Εκτός των Κούρδων στην Τουρκία υφίστανται και  άλλες μειονότητες όπως αυτή των Αράβων, των Αλεβιτών και των Ζάζα, αναφέροντας τις πλέον σημαντικές πληθυσμιακά.

Η Άγκυρα λοιπόν αντιμετωπίζει κυρίως με τους Κούρδους ένα πολιτικό και εθνικό πρόβλημα. Αρχές της δεκαετίας του 1980 η κουρδική οργάνωση PKK, η οποία τότε υποστηριζόταν από την Σοβιετική Ένωση, ξεκίνησε έναν πολυμέτωπο αγώνα, ένα αντάρτικο, εναντίον του τουρκικού κράτους. Ο αγώνας αυτός έχει έως σήμερα πάνω από 50.000 θύματα και από τις δυο πλευρές, ένας αριθμός που συμβαδίζει με τις απώλειες των ΗΠΑ στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο κουρδικός ανταρτοπόλεμος κλιμακώθηκε τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα μετά τις στρατιωτικές επιτυχίες των Κούρδων στην Συρία και στο Ιράκ εναντίον των τζιχαντιστών. Η κλιμάκωση αυτή του κουρδικού αγώνα τροφοδοτήθηκε και από την υποστήριξη της Τουρκίας προς τους τζιχαντιστές, κάτι που έγινε ευρέως αντιληπτό στην πολιορκία της κουρδικής πόλης Κομπάνι στην βόρεια Συρία, κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, όπου η Άγκυρα παρείχε πλήρη υποστήριξη στο Ισλαμικό Κράτος.

Οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή φέρνουν την Άγκυρα αντιμέτωπη με τους Κούρδους Πεσμεργκά του Ιράκ, με τους Κούρδους της οργάνωσης PYD της Συρίας και τους Κούρδους του PKK στο εσωτερικό της μέτωπο. Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι Πεσμεργκά είναι αμερικανόφιλοι, ενώ το PKK και PYD συγκλίνουν περισσότερο προς την Ρωσία, κάτι που βασίζεται στους δεσμούς του παρελθόντος με την Σοβιετική Ένωση αλλά και στην πρόσφατη πραγματικότητα, με την νατοϊκή Τουρκία να επιτίθεται με χερσαίες δυνάμεις εναντίον στόχων του PYD στην Συρία με σκοπό την ανακοπή της προέλασης τους εναντίον των τζιχαντιστών και την επιτήρηση μιας ζώνης βάθους περίπου 30 χλμ στα σύνορα της Συρίας, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο έλεγχος αυτής από τους Κούρδους.

Οι τελευταίες ειδήσεις από το μέτωπο της Μέσης Ανατολής προεξοφλούν την δημιουργία αυτόνομων κουρδικών περιοχών στην βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, κάτι που θα κλιμακώσει το κουρδικό αντάρτικο στις νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας. Το αποτέλεσμα θα είναι τεκτονικές γεωπολιτικές μετατοπίσεις. Η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης από τον Ερντογάν έχει άμεση συνάφεια και σχέση με αυτές τις γεωπολιτικές αναταράξεις. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η Τουρκία εφόσον υπάρξει θέμα απόσχισης των νοτιοανατολικών της κουρδικών επαρχιών θα θελήσει να αποζημιωθεί με νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την δυτική Θράκη. Τουτέστιν τα θραύσματα των ναρκών από το κουρδικό μονοπάτι του Ερντογάν μπορεί να τραυματίσουν θανάσιμα την εδαφική μας ακεραιότητα.

Είναι βέβαιο ότι το «συνταγματικό τόξο» της χώρας, οι φιλοαμερικανοί μαρξιστές-σταλινικοί του ΣΥΡΙΖΑ και οι δήθεν ΑΝΕΛ του πολιτικού απατεώνα Καμμένου δεν θα φέρουν καμία αντίρρηση, απλά θα εκτελέσουν εντολές του διεθνούς Σιωνισμού. Η Ελλάδα για να σωθεί πρέπει να ακολουθήσει μια στρατηγική που θα στηρίζεται στον πατριωτισμό και εθνικισμό ούτως ώστε να διασφαλιστεί η επιβίωση του Έθνους και η ύπαρξη της Πατρίδας. Για να γίνει αυτό πρέπει να απαλλάξουμε τους Έλληνες από τον παγκοσποιημένο πολυπολιτισμικό πολτό που αντιπροσωπεύει το συνταγματικό τόξο και από τα νεοιμπεριαλιστικά κέντρα της Δύσης. Αν δεν το πράξουμε η αυτοκαταστροφή μας είναι βεβαία.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/to-kourdiko-monopati-tou-erntogan-einai-diasparto-me-narkes#ixzz4QMeKovfS

Advertisements

Comments Off on Το κουρδικό μονοπάτι του Ερντογάν είναι διάσπαρτο με νάρκες

Filed under Διεθνή

Comments are closed.