Οι Βρυξέλλες προωθούν την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Βρυξέλλες προωθούν την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Οι Βρυξέλλες με κινητήρια δύναμη το Βερολίνο ελπίζουν να οικοδομήσουν την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιθανώς και την δημιουργία ανεξάρτητων πυρηνικών ενόπλων δυνάμεων, μετά τις αμφιβολίες που ανακύπτουν σχετικά με την νατοϊκή πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το Κοινοβούλιο της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε την δημιουργία στρατηγείου ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων και την αύξηση των αμυντικών δαπανών κάθε κράτους-μέλους στο 2% του ΑΕΠ, ενώ η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα πρέπει να δημιουργήσει πυρηνικές δυνάμεις στα πρότυπα της Γαλλίας και Βρετανίας.

Με το βλέμμα στις διαλυτικές τάσεις που επικρατούν αυτή την εποχή στην ΕΕ, το Βερολίνο κινεί τα νήματα προς την κατεύθυνση στρατηγικής αυτονομίας πιστεύοντας ότι δια μέσου αυτού του υπέρτατου στόχου θα αντιμετωπιστεί ο θρυμματισμός, θα δοθεί νέα πνοή στην καταρρέουσα Ένωση και θα αποτραπεί η εκδήλωση και η επικράτηση εθνικιστικών τάσεων. Έτσι το Βερολίνο προωθεί την δημιουργία μιας στρατιωτικής συμμαχίας των κρατών-μελών της ΕΕ η οποία θα στηρίζεται σε αρχηγείο ευρωπαϊκού στρατού, στενά συνδεδεμένες ένοπλες δυνάμεις των κρατών-μελών και ένα ενοποιημένο σύστημα αμυντικών προμηθειών.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του γερμανικού ιδρύματος «Munich Security Conference» Wolfgang Ischinger: «Ο Τραμπ δεν είναι η προσωποποίηση της Δύσης, αλλά είμαστε εμείς. Η ΕΕ και το Βερολίνο θα πρέπει να αναλάβουν την πρωτοβουλία για να υλοποιήσουν τις αξίες και τις ιδέες της Δύσης». Στο πλαίσιο αυτό ο Ischinger, ο οποίος είναι σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης σε θέματα στρατηγικής και ασφάλειας, τάσσεται αναφανδόν υπέρ της δημιουργίας ευρωπαϊκών ενόπλων δυνάμεων καθώς όπως τόνισε «οι προτεραιότητες πλέον του ΝΑΤΟ και της ΕΕ δεν φαίνεται να επικαλύπτονται». Το ρόλο του «λαμπαδηδρόμου» σε αυτή την ανεξάρτητη από την Ουάσιγκτον πολιτική πορεία σκοπεύει να αναλάβει η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, καθώς φαίνεται πρόθυμη να αντιπαρατεθεί με τον Τραμπ και να πάρει μετά τον Ομπάμα την σκυτάλη της νεοφιλελεύθερης Δύσης.

Οι Βρυξέλλες και τα σιωνιστικά συμφέροντα που την καθοδηγούν σχεδιάζουν να σώσουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την «τιμή» της Δύσης με την δημιουργία ενιαίου ευρωπαϊκού στρατού, ενώ δεν έχουν καταφέρει ακόμη να σώσουν την ΕΕ από την οικονομική στασιμότητα και αποτελμάτωση. Το σχέδιο αυτό φαίνεται μη βιώσιμο και ανεδαφικό κυρίως επειδή βασίζεται στην λάθος αντίληψη επανάκαμψης της ΕΕ σε ένα κανονικό και ενιαίο κράτος, με όλη την σημασία της λέξης «κράτος». Η ιστορία έχει διδάξει στους πολίτες της ΕΕ ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ήδη έχει αποτύχει από την στιγμή που δεν έγινε δυνατή η ψήφιση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού συντάγματος, από την στιγμή που απέτυχε η οικονομική ολοκλήρωση, από την στιγμή που αυτή η Ένωση υπέκυψε στα σχέδια μουσουλμανικού εξανδραποδισμού της από την Νέα Παγκόσμια Τάξη. Όταν δεν υπάρχει κοινό σύνταγμα και κοινή οικονομική πολιτική, το να ζητάς κοινό στρατό είναι φενάκη, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι ευρωπαίοι πολίτες έχουν απολέσει την πίστη τους στην ευρωπαϊκή ενοποίηση. Μια στρατιωτική συμμαχία των κρατών μελών της ΕΕ που θα στρέφεται εναντίον της Ρωσίας παίρνοντας την σκυτάλη από το ΝΑΤΟ και υπερασπιζόμενη νεοταξίτικα  συμφέροντα ουδόλως θα μπορούσε να μεταβάλλει αυτό το momentum, ιδιαίτερα δε σε μια χρονική στιγμή που ακόμη και αυτή η αναγκαιότητα ύπαρξης της Ατλαντικής Συμμαχίας αμφισβητείται από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/oi-brujelles-prowthoun-thn-strathgikh-autonomia-ths-ee#ixzz4RU9fVBSd

Advertisements

Comments Off on Οι Βρυξέλλες προωθούν την στρατηγική αυτονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Filed under Διεθνή

Comments are closed.