Νέος μεγάλης εμβέλειας πύραυλος αέρος – αέρος από την Κίνα

Νέος μεγάλης εμβέλειας πύραυλος αέρος - αέρος από την Κίνα

Πληροφορίες και δημοσιεύματα εγκύρων εντύπων του αμυντικού κλάδου αναφέρουν ότι οι Κινέζοι κατασκεύασαν νέο υπερσύγχρονο πύραυλο αέρος-αέρος (Α-Α) μεγάλης εμβέλειας με τον οποίο ήδη κάνουν δοκιμαστικές βολές από μαχητικά αεροσκάφη J-16.  Η εμβέλεια του νέου κινεζικού πυραύλου είναι διπλάσια του αντιστοίχου αμερικανικού AIM-120D της εταιρίας Raytheon, ο οποίος θεωρείται έως σήμερα ο μεγαλύτερος σε εμβέλεια πύραυλος Α-Α αφού καταστρέφει στόχους σε απόσταση 145 χλμ, αναπτύσσοντας ταχύτητα 4 Mach (4.900 χλμ/ώρα). Το κόστος του AIM-120D είναι περίπου 2 εκατ.  δολάρια ανά τεμάχιο.

Ο νέος κινεζικός πύραυλος VLRAAM (Very Long Range Air to Air Missile) έχει μήκος 6 μέτρα και διάμετρο 30 εκατοστά, ενώ ο AIM-120D  έχει μήκος 3,6 μ και διάμετρο 15 εκ. Σύμφωνα με κινεζικές πηγές ο νέος πύραυλος A-A ο οποίος ακόμη δεν έχει κωδικοποιηθεί θα κοστίζει περίπου 600.000 δολάρια. Ο κινεζικός πύραυλος φαίνεται να έχει τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τον ρωσικό Α-Α πύραυλο Κ-100, ο οποίος βρίσκεται υπό ανάπτυξη και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εμβέλεια 320 χλμ.

Ο VLRAAM της Κίνας αναπτύσσει ταχύτητα 6 Mach (7.350 χλμ/ώρα) και εκτοξευόμενος από αεροσκάφος θα ανεβαίνει σε περίπου 30 χλμ ύψος όπου θα ίπταται επί μιας αποστάσεως περίπου 160 χλμ πριν πάρει την τελική του πορεία προς τον στόχο. Ο κινεζικός VLRAAM διαθέτει ραντάρ ενεργούς ηλεκτρονικής σάρωσης με οπτικό  buck up και δορυφορική καθοδήγηση. Το πρόβλημα εντοπισμού και διαχωρισμού εχθρικών και φίλιων αεροσκαφών οι Κινέζοι το έλυσαν με το ολοκληρωμένο σύστημα ελέγχου στόχων, το λεγόμενο και Divine Eagle Drone. Το Divine Eagle είναι ένα χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) UAV (Unmanned Aerial Vehicle) που ίπταται σε μεγάλο ύψος και το οποίο με τα ενσωματωμένα συστήματα του είναι ικανό να ανιχνεύει εχθρικούς στόχους, ακόμη και stealth, από μεγάλη απόσταση χρησιμοποιώντας ραντάρ εξειδικευμένης τεχνολογίας. Τα UAV ή drones είναι βασική παράμετρος της κινεζικής αντιαεροπορικής άμυνας, σμήνη από drones στο άμεσο μέλλον θα περιπολούν στον εναέριο χώρο της Κίνας και θα παρέχουν έγκαιρη προειδοποίηση ανιχνεύοντας-εντοπίζοντας εχθρικές εναέριες απειλές. Τα UAV Divine Eagle θα μεταδίδουν τα δεδομένα των εχθρικών στόχων στον ενσωματωμένο υπολογιστή του πυραύλου VLRAAM ο οποίος θα δύναται έτσι να διαχωρίζει τα εχθρικά από τα φίλια αεροσκάφη.

Πρόσφατες εκθέσεις του αμερικανικού Πενταγώνου σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας αναφέρουν ότι ο εκσυγχρονισμός της κινεζικής πολεμικής αεροπορίας είναι «άνευ προηγουμένου στην ιστορία». Σύμφωνα με τις εκθέσεις η κινεζική πολεμική αεροπορία επιδιώκει έναν εκσυγχρονισμό μεγάλης κλίμακας για να γεφυρώσει το χάσμα με τις δυτικές πολεμικές αεροπορίες σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει αεροσκάφη, πυραυλικά συστήματα, κέντρα διοίκησης και ελέγχου, ηλεκτρονικό πόλεμο και διασύνδεση δεδομένων. Το Πεντάγωνο με τις εκτενείς αναφορές του για τις ένοπλες δυνάμεις της Κίνας δείχνει την αυξημένη ανησυχία του για τις δυνατότητες της πολεμικής αεροπορίας αυτής της χώρας. Υπενθυμίζουμε ότι η κινεζική αεροπορία είναι η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο και η πρώτη σε δύναμη στην Ασία. Η πολεμική αεροπορία της Κίνας αποτελείται από περίπου 330.000 άτομα προσωπικό και περισσότερα από 2.800 αεροσκάφη (μη συμπεριλαμβανομένων των UAV). Από αυτά τα 2.800 αεροσκάφη περίπου τα 1.900 είναι μαχητικά, εκ των οποίων τα 600 σύγχρονης τεχνολογίας.

Η Κίνα λοιπόν εξελίσσεται με πολύ γοργούς ρυθμούς σε μια στρατιωτική υπερδύναμη. Η αμυντική συμμαχία με την Ρωσία και το Ιράν, που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται είναι βέβαιο ότι θα εξουδετερώσει τους, μέχρι στιγμής, σχεδιασμούς των ΗΠΑ για την Ευρασία και ιδιαίτερα για την περιοχή της Νότιας και Ανατολικής Ασίας.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/neos-megalhs-embeleias-puraulos-aeros-aeros-apo-thn-kina#ixzz4RaOJCOI3

Advertisements

Comments Off on Νέος μεγάλης εμβέλειας πύραυλος αέρος – αέρος από την Κίνα

Filed under Διεθνή

Comments are closed.