Ετοιμάζεται ο Ερντογάν για τον θώκο του Σουλτάνου;

Ετοιμάζεται ο Ερντογάν για τον θώκο του Σουλτάνου;

Η τουρκική Εθνοσυνέλευση έχει ξεκινήσει τις διεργασίες για την μεταρρύθμιση του Συντάγματος της χώρας. Το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν θέλει να εισαγάγει ένα προεδρικό σύστημα εξουσίας που στην ουσία θα παραχωρεί όλες τις κυβερνητικές αρμοδιότητες στον θώκο του προέδρου.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές ο πρόεδρος θα εκπροσωπείται από τον ή τους αντιπροέδρους που ο ίδιος θα ορίζει, ενώ στο ισχύον Σύνταγμα εκπροσωπείται από τον πρόεδρο της Βουλής (Εθνοσυνέλευσης). Επίσης ο πρόεδρος θα είναι υπεύθυνος για τον διορισμό των υπουργών και βέβαια του πρωθυπουργού, ενώ θα δύναται να εκδίδει προεδρικά διατάγματα με ισχύ νόμου, χωρίς να απαιτείται η εκ των υστέρων έγκριση αυτών από την Βουλή, όπως ισχύει σήμερα.  Σύμφωνα με τις προτεινόμενες αλλαγές ο πρόεδρος και οι βουλευτές θα εκλέγονται από τον λαό την ίδια ημέρα ψηφοφορίας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες ο πρόεδρος να έχει και την πλειοψηφία στην Βουλή. Επιπροσθέτως στο νέο Σύνταγμα προβλέπεται ο πρόεδρος να διορίζει την πλειοψηφία των δικαστών και των εισαγγελέων του δικαστικού σώματος.

Εφόσον η τουρκική Βουλή αποφασίσει για τις προτεινόμενες αλλαγές, τότε το νέο Σύνταγμα θα τεθεί υπό την έγκριση του λαού μέσω δημοψηφίσματος. Για να περάσουν οι αλλαγές από την Βουλή απαιτούνται 330 ψήφοι εκ των συνολικά 550, κάτι που θεωρείται σίγουρο αφού το κόμμα του Ερντογάν διαθέτει 316 έδρες, ενώ θεωρείται βεβαία η υποστήριξη του κόμματος των Γκρίζων Λύκων (MHP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί ο οποίος διαθέτει 40 έδρες στην Εθνοσυνέλευση.

Εάν ο τουρκικός λαός με το δημοψήφισμα αποφασίσει την αλλαγή του Συντάγματος, τότε ο Ερντογάν θα γίνει ο απόλυτος άρχων, ο σουλτάνος, της Τουρκίας. Ο Ερντογάν θα έχει τον απόλυτο έλεγχο όλων των κυβερνητικών αποφάσεων, σε εξαιρετικές δε περιπτώσεις θα μπορεί να διαλύει την Βουλή και να κυβερνά με προεδρικά διατάγματα, ενώ η Δικαιοσύνη και οι Ένοπλες Δυνάμεις θα είναι απλά εργαλεία στα χέρια του προέδρου.

Το δημοψήφισμα προβλέπεται να πραγματοποιηθεί την προσεχή άνοιξη, ενώ οι ταυτόχρονες εκλογές για τον θώκο του προέδρου και την Βουλή θα γίνουν στις 3 Νοεμβρίου του 2019. Ο Ερντογάν έχει αποφασίσει το έτος 2023, που η Τουρκία θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ίδρυση του νεοτουρκικού κράτους, να είναι πρόεδρος της χώρας με σουλτανικές αρμοδιότητες. Ο δρόμος που βαδίζει ο Ερντογάν προς το 2023 είναι με διπλή, παράλληλη κατεύθυνση. Η μια γραμμή είναι ο ισλαμισμός με συμβολικές και ενίοτε αλυτρωτικές προεκτάσεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία και η άλλη γραμμή είναι ο ριζοσπαστικός υπερεθνικισμός που προσιδιάζει  με αυτόν των Νεότουρκων του Κεμάλ.

Ο στόχος του Ερντογάν με την αλλαγή του Συντάγματος είναι να έχει μετασχηματίσει την χώρα του έως το 2023 σε ένα παντοδύναμο στρατιωτικά κράτος με ισλαμικό μανδύα που θα κυβερνάται από έναν πρόεδρο με υπερεξουσίες «σουλτάνου». Τα οράματα των τούρκων πολιτικών δυστυχώς για εμάς ενίοτε γίνονται πράξη.

Η Τουρκία με πρόεδρο τον Ερντογάν σίγουρα δεν προσβλέπει στην ειρήνη με την Ελλάδα, αλλά στην αντιπαράθεση και στον πόλεμο. Προς τούτο η Ελλάδα πρέπει να βρει άμεσα απαντήσεις στην τουρκική ισχύ και επιθετικότητα για να διατηρήσει την κυριαρχία και την ακεραιότητα του εθνικού εδάφους.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/o-erntogan-etoimazetai-gia-ton-thwko-tou-soultanou#ixzz4VdYSKfBk

Advertisements

Comments Off on Ετοιμάζεται ο Ερντογάν για τον θώκο του Σουλτάνου;

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.