Άλλη μια θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας: Η Δυτική Μακεδονία σπάει το ρεκόρ ανεργίας στην Ευρώπη

Άλλη μια θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας: Η Δυτική Μακεδονία σπάει το ρεκόρ ανεργίας στην Ευρώπη

Σχεδόν σε καθημερινή βάση έρχονται πλέον  στο φως της δημοσιότητας τα στοιχεία των ερευνών που δείχνουν σ’ όλη την τραγική μορφή της το μέγεθος της ανεργία και της φτώχιας που ταλανίζει την Ελλάδα. Τα τελευταία στοιχεία αφορούν μια ακόμη θλιβερή πρωτιά της Χώρας μας, καθώς σπάει όλα τα ρεκόρ η ανεργία στην Δυτική Μακεδονία, αφού σύμφωνα με τα τελευταία της Eurostat ξεπερνά οποιαδήποτε άλλη περιφέρεια κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ειδικότερα οι άνεργοι στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας ανήλθαν το 2016 στο 31,3% του εργατικού δυναμικού, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στην 3η θέση βρίσκεται η περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, ενώ ακολουθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η οποία βρίσκεται στην 8η θέση, και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην 9η θέση. Με λίγα λόγια, τέσσερις ελληνικές περιφέρειες βρίσκονται στο “τοπ 10” της ανεργίας!

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας κατέχει την δεύτερη θέση στους μακροχρόνια άνεργους (77,6%) ενώ ακολουθούν η Περιφέρεια Ηπείρου με 77,3% και η Κεντρική Μακεδονία με 75,8%. Σε… καλύτερη μοίρα βρίσκονται οι περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, οι οποίες καταλαμβάνουν αντίστοιχα την 6η και την 7η θέση, ενώ η Αττική βρίσκεται στην 8η θέση και η Θεσσαλία στην 9η. Μοιραία η χώρα μας διαθέτει στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την υψηλότερη μακροχρόνια ανεργία τις επτά από τις δέκα περιφέρειες!

Ταυτόχρονα, τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν ακόμα μια θλιβερή πραγματικότητα. Ότι μόνο το ένα τρίτο των ατόμων ηλικίας 55 έως και 64 ετών απασχολείται, καθώς το 63,5% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας βρίσκεται εκτός απασχόλησης, είτε λόγω ανεργίας είτε λόγω συνταξιοδότησης. Το ποσοστό ατόμων ηλικίας 55-64 ετών που απασχολούνται ήταν ελαφρώς αυξημένο πέρσι σε σχέση με το 2015 (34,3%). Αντίθετα, κατά μέσον όρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση απασχολούνταν το 2016 το 55,3% των ατόμων ηλικίας από 55 έως 64 ετών (έναντι 36,5% στην Ελλάδα).

Υπενθυμίζεται πως, παρότι το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσε κατά 3,1% τον Φεβρουάριο, η Ελλάδα συνεχίζει να κατέχει την πρώτη θέση στην ανεργία ανάμεσα στις χώρες της Ένωσης, με ποσοστό 23,1%  (Δεκέμβριος 2016), αλλά και στην ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών, με το συγκλονιστικό ποσοστό του 45,2%.

Και όλα αυτά, ενώ στις 23 Απριλίου συμπληρώθηκαν επτά χρόνια από το διάγγελμα του Γιωργάκη Παπανδρέου από το ακριτικό Καστελόριζο, με το οποίο ο τότε πρωθυπουργός ανήγγειλε την έλευση του ΔΝΤ και την είσοδο της Ελλάδος στον κόσμο των Μνημονίων, ως την μόνη ενδεδειγμένη λύση για την καίρια αντιμετώπιση της κρίσης στην οποία βρισκόταν η Χώρα.

Έκτοτε, η Πατρίδα και ο Λαός των Ελλήνων έχουν πάρει έναν συνεχή ολισθηρό και κατηφορικό δρόμο προς «ένα βαρέλι δίχως πάτο». Τέσσερις μνημονιακές κυβερνήσεις από τότε, τόσο με «κανονικούς» όσο και υπηρεσιακούς πρωθυπουργούς, και με μια πλειάδα κομμάτων του «συνταγματικού τόξου» να συμμετέχουν σ’ αυτές (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ, ΔΗΜΑΡ, ΛΑΟΣ), το μόνο που μπόρεσαν να «επιτύχουν» ήταν να βουλιάξουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα στον βούρκο του μνημονιακού έλους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/allh-mia-thliberh-prwtia-ths-elladas.-h-dutikh-makedonia-spaei-to-rekor-ane#ixzz4fYgHYH8T

Advertisements

Comments Off on Άλλη μια θλιβερή πρωτιά της Ελλάδας: Η Δυτική Μακεδονία σπάει το ρεκόρ ανεργίας στην Ευρώπη

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.