Η Τουρκία μετά το φιάσκο στην Συρία αναβαθμίζει τα άρματα μάχης Leopard 2A4

Η Τουρκία μετά το φιάσκο στην Συρία αναβαθμίζει τα άρματα μάχης Leopard 2A4

Κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» (Euphrates Shield) των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στην βόρεια Συρία (περιοχή Αλ Μπαμπ), που έληξε άδοξα για την Άγκυρα, ο τουρκικός στρατός απώλεσε τουλάχιστον 10 άρματα μάχης Leopard 2A4  από τα αντιαρματικά πυρά των πρόσκαιρων αντιπάλων του τζιχαντιστών. Οι τζιχαντιστές κατάφεραν να καταστρέψουν τα Leopard γνωρίζοντας το τρωτό σημείο τους που είναι η πίσω θωράκιση του άρματος. Τα Leopard 2A4  έχουν κατασκευαστεί για μετωπικές επιχειρήσεις-μονομαχίες, για αυτό και η έμπροσθεν θωράκιση τους είναι πολύ ισχυρή, ενώ η πίσω λιγότερο ισχυρή και ως εκ τούτου σχετικά τρωτή.

Στις μάχες την πόλης Αλ Μπαμπ τα τουρκικά άρματα εβλήθησαν από πίσω με καθοδηγούμενους αντιαρματικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής-προέλευσης (οποία ειρωνεία!) και καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τα πληρώματα τους πιθανότατα δεν επέζησαν.

Οι επιχειρήσεις των αρμάτων μάχης σε πόλεις είναι δύσκολες και απαιτητικές, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ενεδρεύουν αντίπαλοι εξοπλισμένοι με σύγχρονα καθοδηγούμενα αντιαρματικά όπλα. Ει δυνατόν υπό τέτοιες συνθήκες η αλληλοκάλυψη των αρμάτων με άλλα άρματα ή βαρέα οπλισμένα οχήματα είναι απολύτως αναγκαία, κάτι που απ’ ότι φαίνεται αγνόησαν οι Τούρκοι. Ειδήμονες υποστηρίζουν ότι τα Leopard δεν ενδείκνυνται για επιχειρήσεις σε πόλεις ή σχετικά περιορισμένους χώρους λόγω της δομής της θωράκισης τους, η οποία μπορεί βέβαια να ενισχυθεί δια συστήματος ενεργητικής προστασίας APS (Active Protection System), που όμως δεν διέθεταν τα τουρκικά Leopard 2A4. Η ενεργή θωράκιση στην βασική της έκδοση αποτελείται από επιπλέον πλάκες σύνθετου υλικού (composite material) στις οποίες έχουν ενσωματωθεί εκρηκτικά. Η καταστροφική ισχύς του αντιαρματικού βλήματος που χτυπάει το άρμα αποδυναμώνεται από την έκρηξη της θωράκισης, όμως αυτή η ενεργή εξουδετέρωση μπορεί να τραυματίσει στρατιωτικό προσωπικό που βρίσκεται στο περιβάλλον. Μειονέκτημα του συστήματος APS είναι η αύξηση του συνολικού βάρους του άρματος.

Αφού λοιπόν οι Τούρκοι απώλεσαν αρκετά άρματα μάχης στο πεδίο της μάχης, αποφάσισαν την αναβάθμιση τους με συστήματα APS. Σύμφωνα με το έντυπο Military Technology Magazine ο προγραμματισμός προβλέπει την αναβάθμιση κατ’ αρχήν 40 Leopard 2A4, 40 M60 A3 και 120 M60T Sabra. Η αναβάθμιση προβλέπεται να γίνει με το σύστημα ERA (Explosive Reactive Armor) της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας Roketsan, ένα σύστημα που χρησιμοποιεί πολλαπλές στρώσεις ισχυρού εκρηκτικού μεταξύ των πλακών θωράκισης. Επίσης οι προαναφερθέντες τύποι τεθωρακισμένων του τουρκικού στρατού θα ενσωματώσουν ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα επιτήρησης φωτιάς με laser warners και πυρόσβεσης για την προστασία του προσωπικού του άρματος.

Προφανώς και για τα ελληνικά άρματα μάχης δεν απαιτείται κάποια αναβάθμιση APS, αφού η μακάβρια ανικανότητα των καρεκλοκένταυρων του υπουργείου Άμυνας και η προδοτική πολιτική του συνταγματικού τόξου στον τομέα αμυντικής βιομηχανίας οδηγεί στην διάλυση (ουσιαστικά πώληση για παλιοσίδερα) της μοναδικής βιομηχανίας κατασκευής και επισκευής τεθωρακισμένων ερπυστριοφόρων οχημάτων ΕΛΒΟ.

Την ώρα που η Τουρκία εξοπλίζεται με υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα της κρατικής αμυντικής βιομηχανίας της, την ώρα που η Τουρκία αναβαθμίζει τα άρματα της με συστήματα εγχώριας τεχνολογίας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πωλεί αντί εξευτελιστικού τιμήματος 10 εκατ. ευρώ την Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων, δηλαδή ουσιαστικά την διαλύει και απολύει το προσωπικό, ενώ έπονται σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των τοκογλύφων και τα υπόλοιπα εργοστάσια παραγωγής αμυντικού υλικού.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-tourkia-meta-to-fiasko-sthn-suria-anabathmizei-ta-armata-machhs-leopard-2#ixzz4g08SNPGU

Advertisements

Comments Off on Η Τουρκία μετά το φιάσκο στην Συρία αναβαθμίζει τα άρματα μάχης Leopard 2A4

Filed under Διεθνή

Comments are closed.