Η πάλη για την επικράτηση στα Βαλκάνια

Η πάλη για την επικράτηση στα Βαλκάνια

Η Βορειοατλαντική Συμμαχία ιδρύθηκε το 1949 με σκοπό την προστασία της Δυτικής Ευρώπης από μια στρατιωτική επίθεση της Σοβιετικής Ένωσης και των συμμάχων της. Με την διάλυση της ΕΣΣΔ και του Συμφώνου της Βαρσοβίας το 1990-91 η προοπτική μιας τέτοιας επιθετικής ενέργειας εξανεμίσθηκε, κάτι που έκανε το ΝΑΤΟ περιττό καθώς εκ των πραγμάτων είχε εξαφανιστεί το αντικείμενο του. Παρ’ όλα αυτά αμέσως μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την λήξη του Ψυχρού Πολέμου η Ατλαντική Συμμαχία έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο της εξάπλωσης προς Ανατολάς, προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας, και της ενσωμάτωσης στην Συμμαχία χωρών του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας και πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών.

Η αιτία εξάπλωσης προς Ανατολάς και της ενσωμάτωσης νέων χωρών ήταν η εξασφάλιση και η προώθηση του ηγετικού ρόλου των ΗΠΑ στην Ευρασία, κάτι που έγινε ορατό και με τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Μέση Ανατολή και με την προσπάθεια ενσωμάτωσης στο ΝΑΤΟ της Γεωργίας και Ουκρανίας.

Στο πλαίσιο αυτό η Γιουγκοσλαβία αποτέλεσε ένα διακριτό προηγούμενο μεγάλης σημασίας. Η έκρηξη της γιουγκοσλαβικής κρίσης στα Βαλκάνια το 1990, μια έκρηξη στην οποία η Ατλαντική Συμμαχία και κυρίως οι ΗΠΑ και η Γερμανία λειτούργησαν ως θρυαλλίδα, είχε ως αποτέλεσμα την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με πρόσχημα την προστασία των λαών της περιοχής από τα δεινά του εμφυλίου πολέμου. Η κρίση στην Γιουγκοσλαβία και η επέμβαση της Δύσης είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων, δυο εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, ενώ παράλληλα αποσπάστηκαν από την Σερβία μικρά ανεξάρτητα κρατίδια (Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία) και μορφώματα όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, το Κόσοβο και τα Σκόπια. Πολλοί πιστεύουν ότι η γιουγκοσλαβική κρίση και ο εμφύλιος που επακολούθησε ήταν αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ Σέρβων, Κροατών και των μουσουλμανικών πληθυσμών της περιοχής. Αυτή όμως η προσέγγιση δεν ευσταθεί ή τουλάχιστον δεν είναι καθοριστική.

Το κύριο πρόβλημα της γιουγκοσλαβικής κρίσης ήταν η παρέμβαση της Δύσης στα εσωτερικά προβλήματα της χώρας. Η Γερμανία και οι ΗΠΑ με βραχίονα το ΝΑΤΟ ενσυνείδητα αποσταθεροποίησαν την Γιουγκοσλαβία με στόχο την διάσπαση της, κάτι που είχαν ξεκινήσει ήδη από την δεκαετία του 1980 και επιτάχυναν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Έτσι έπραξαν ότι ήταν δυνατό για να επεκτείνουν και να παρατείνουν τον εμφύλιο πόλεμο, κινώντας σε κάθε φάση της εμφυλιοπολεμικής κρίσης τα νήματα. Η στρατιωτική επέμβαση της Δύσης σκόπευε εξ αρχής στην διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και στην δημιουργία χάους και όχι στην προστασία του πληθυσμού και στην διαμόρφωση προϋποθέσεων για το πέρας του εμφυλίου. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα της Realpolitik που εφάρμοσε η Δύση στην Γιουγκοσλαβία, αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα της γεωπολιτικής σύγκρουσης στα Βαλκάνια.

Πίσω λοιπόν από την επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Γιουγκοσλαβία, και κατ’ επέκταση στα Βαλκάνια, κρύβεται η μακροχρόνια στρατηγική αυτών για την Ευρώπη και την Ευρασία. Η δήθεν δημιουργία «δημοκρατικών προϋποθέσεων» στην περιοχή με την ανεξαρτητοποίηση κρατιδίων και μορφωμάτων είναι ένα προπέτασμα όπισθεν του οποίου παραφυλάγει η ηγεμονία των ΗΠΑ πάνω σε μικρές και ευάλωτες χώρες, δηλαδή ουσιαστικά πρόκειται περί μιας νέας αποικιοκρατικοποίησης των Βαλκανίων, μια αποικιοκρατικοποίηση στην οποία εντάχθηκε εκών άκων και η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Μετά την διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας και την δημιουργία χάους στην περιοχή, χάος το οποίο διαρκεί μέχρι των ημερών μας, οι ΗΠΑ και η Γερμανία μοιράστηκαν τα λάφυρα. Σλοβακία, Σλοβενία, Κροατία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντάχθηκαν στην σφαίρα επιρροής του Βερολίνου, με την Γερμανία έτσι να αποκτά πρόσβαση στην Αδριατική και να εκπληρώνει ένα πολυπόθητο όνειρο από το παρελθόν. Η νότια ζώνη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, Κόσοβο και Σκόπια, εντάχθηκε στην σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ οι οποίες διεύρυναν αυτή την ζώνη εντάσσοντας και την Αλβανία. Ο προφανής στόχος των γεωπολιτικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον είναι η δημιουργία της λεγόμενης «μεγάλης» Αλβανίας που θα συμπεριλαμβάνει τα μορφώματα του Κοσόβου και των Σκοπίων και θα έχει την προστασία της Τουρκίας με σκέπη το ισλαμικό τόξο που ήδη έχει διαμορφωθεί με την βοήθεια της Άγκυρας και του Ριάντ.

Η περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας δεν είναι σημαντική μόνο για την γεωπολιτική του χώρου των Βαλκανίων, αλλά είναι εξ ίσου πρωτίστου ενδιαφέροντος για την προσπέλαση που προσφέρει σε ζώνες αμερικανονατοϊκού ενδιαφέροντος όπως η Κασπία (Αζερμπαϊτζάν), μια περιοχή που έχει τεράστια αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η αποικιοκρατικοποίηση των Βαλκανίων και η απορρέουσα εξ αυτής ηγεμονία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην περιοχή  εξασφαλίζει την ομαλή ροή μέσω αγωγών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου της Κασπίας προς την Ευρώπη, ενώ εκ παραλλήλου διασφαλίζονται οι επενδύσεις εταιριών αμερικανοσιωνιστικών συμφερόντων. Η πολιτική κρίση που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο μόρφωμα των Σκοπίων έχει άμεση σχέση με τους ενεργειακούς αγωγούς αμερικανοσιωνιστικών συμφερόντων και την προσπάθεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να διατηρήσουν ενεργά τα γεωπολιτικά τους σχέδια στην νότια ζώνη της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με  την Σερβία υποστηριζόμενη από την Ρωσία να προσπαθεί να διεμβολίσει αυτούς τους σχεδιασμούς.

Η αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων και ο κίνδυνος μιας σύρραξης στην περιοχή είναι αποτέλεσμα παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον και του ΝΑΤΟ, με την Τουρκία και την Αλβανία να λειτουργούν ως βραχίονες αυτών των αμερικανονατοϊκών συμφερόντων και παρεμβάσεων. Η αποικιοκρατούμενη Ελλάδα όντας πειθήνιο όργανο του ΝΑΤΟ και με τις άβουλες, παραδομένες και υποτελείς κυβερνήσεις της αδυνατεί να αξιοποιήσει και να αξιολογήσει τα γεγονότα στην περιοχή και να εξασφαλίσει ιστορικής σημασίας οφέλη για το Έθνος.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-palh-gia-thn-epikrathsh-sta-balkania#ixzz4gC4VSbIq

Advertisements

Comments Off on Η πάλη για την επικράτηση στα Βαλκάνια

Filed under Διεθνή

Comments are closed.