Η γάτα του Αιγαίου!

Είναι ανεξάρτητη, αλλά συγχρόνως φιλική με τον άνθρωπο αλλά και με τις άλλες γάτες αφού έμαθε να συμβιώνει μαζί τους στο φυσικό της περιβάλλον. Γι’αυτό ζει και προσαρμόζεται καλά στο διαμέρισμα.

Αγαπάει πολύ το ψάρι, μιάς και ήταν η βασική της τροφή. Ανέπτυξε στενή σχέση φιλίας με τους ψαράδες και συχνά την βλέπουμε να τους περιμένει υπομονετικά στην παραλία να επιστρέψουν από το ψάρεμα για να της προσφέρουν ως γεύμα μικρά ψαράκια. Επίσης δεν φοβάται το νερό μιας και έχει ζήσει για αιώνες στην ακροθαλασσιά. Είναι πολύ καλή κυνηγός και υπόδειγμα μητέρας.
Είναι γάτα μεσαίου μεγέθους, δυνατή και μυώδης χωρίς να δείχνει βαριά ή παχύσαρκη.
Το σώμα της είναι κάπως μακρύ, έχει δυνατά πόδια, μεσαίου μεγέθους με στρογγυλά πέλματα. Η ουρά της είναι μεσαίου μήκους, ευθύγραμμη χωρίς καμπύλες ή κόμπους στο τελευταίο τμήμα της.
 Το κεφάλι της είναι πλατύ, μεσαίου μεγέθους, και τα αυτιά της είναι πλατιά στη βάση με ελαφρώς στρογγυλεμένες άκρες όπου καλύπτονται από τρίχες.
Έχει μεσαίου μήκους μύτη και στρογγυλά, ελαφρώς σχιστά μάτια σε πράσινη απόχρωση.Το μήκος της τρίχας είναι μεσαίο και γι’αυτό ανήκει στην κατηγορία των ημιμακρύτριχων χωρίς μάλλινο υπομανδύα με μέτριο περιλαίμιο και πλούσια ουρά για να προσαρμόζεται στο τοπικό κλίμα.
Τον χειμώνα η πλούσια γούνα της την προστατεύει από το κρύο ενώ το καλοκαίρι μαδάει, μοιάζει με κοντότριχη και αναγνωρίζεται από την ελαφρώς φουντωτή ουρά.
 Τα άλλα χρώματα της μπορεί να είναι το μαύρο, κόκκινο, μπλε, κρεμ με ή χωρίς ραβδώσεις. Όλα τα χρώματα της γούνας είναι αποδεκτά, μονόχρωμα, δίχρωμα, τρίχρωμα καθώς επίσης και το ολόλευκο, τα ραβδωτά ( brawn tabby-silver tabby) και όλα τα σχέδια ραβδωτών. Δεν είναι δεκτά μόνο τα (color point) διότι φανερώνουν προσμίξεις με άλλες φυλές. ιδιαίτερα αγαπητά είναι τα δίχρωμα και τα τριχρωμίας.
Το τρίχωμα της που αποκτά ιδιαίτερη λάμψη και ζωντάνια κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό το περιποιείται πολλές ώρες την ημέρα. Από εμάς δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα εκτός από ένα γρήγορο βούρτσισμα.
Οι γάτες του Αιγαίου έχουν ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι δεν φοβούνται το νερό, αφού έχουν ζήσει δεκαετίες ολόκληρες δίπλα σε ακροθαλασσιές.
 Στη χώρα μας έχει ιδρυθεί  λέσχη η οποία φέρει το όνομα “Γάτα του Αιγαίου” και έχει ως στόχο την αναπαραγωγή και τη διάσωση της συγκεκριμένης φυλής. Ακόμη έγινε θέμα και στο Animal Planet!


Ο ιδρυτής της λέσχης είναι  κος. Θεόδωρος Φραγκογιός: «Η περίφημη γάτα του Αιγαίου εμφανίστηκε για πρώτη φορά στα νησιά των Κυκλάδων με τους Ελληνες μετανάστες της Μικρασίας. Εκείνες οι γάτες που έφεραν ζευγάρωσαν με ντόπιες και σταδιακά απέκτησαν κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που τις κάνουν ξεχωριστές» λέει ο κ. Φραγκογιός.  Και συνεχίζει: «ουσιαστικά, πρόκειται για εντυπωσιακές γάτες, μεσαίου μεγέθους, που είναι ιδιαίτερα δυνατές και μυώδεις και έχουν ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους ότι δεν φοβούνται το νερό, αφού έχουν ζήσει δεκαετίες ολόκληρες δίπλα σε ακροθαλασσιές. Επιπλέον, έχουν πολύ ιδιαίτερο τρίχωμα, που αποκτά μοναδική λάμψη και ζωντάνια κάτω από τον αιγαιοπελαγίτικο ουρανό, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι πως πρόκειται για μια φυλή που είναι εκπληκτικά ανθεκτική σε θέματα υγείας. Αυτά και πολλά άλλα είναι τα κύρια γνωρίσματα τα οποία θέλουμε να διασώσουμε!».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκογιό, το πάθος του για τις γάτες του Αιγαίου ξεκίνησε τυχαία πριν από περίπου 17 χρόνια, όταν απέκτησε μία, και αποφάσισε να λάβει μέρος σε μια διοργάνωση του Ελληνικού Ομίλου Γάτας: «Εκεί η συγκεκριμένη γάτα βραβεύτηκε και αναγνωρίστηκε επίσημα ως γάτα του Αιγαίου. Ετσι δημιουργήθηκε η Λέσχη Γάτας του Αιγαίου με σκοπό την αναπαραγωγή, τη διάσωση και τη διάδοση της φυλής σε όλον τον κόσμο»και συμπληρώνει:  «Δεν έχουμε προχωρήσει σε επίσημη καταγραφή της φυλής, αλλά πρόκειται για μια γάτα που έχει διαδοθεί, που μπορεί να ζει σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και υπάρχει στη χώρα μας για περισσότερα από εκατό χρόνια. Δεν είναι καθόλου απίθανο να υπάρχει και μία στη γειτονιά σας!».
Ο κ. Φραγκογιός λέει χαρακτηριστικά: «Εχω πάρει μέρος σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις που έχει διοργανώσει ο Ελληνικός Ομιλος Γάτας και έχω παρατηρήσει ότι ελάχιστοι είναι οι Ελληνες που γνωρίζουν για τη συγκεκριμένη δική μας φυλή. Αντίθετα, στο εξωτερικό υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Είναι χαρακτηριστικό πως εδώ έχουμε άγνοια, ενώ έξω έχουν γραφτεί άρθρα στην εφημερίδα “Εθνικός Κήρυκας” της Νέας Υόρκης. Προσωπικά αγαπώ όλα τα ζώα και πολύ περισσότερο τα αδέσποτα, από τα οποία άλλωστε προέρχεται η δική μας φυλή. Για τον λόγο αυτόν δεν είμαι υπέρμαχος της αγοραπωλησίας ζώων και, όταν δίνω γάτες, δεν τις πουλάω αλλά τις χαρίζω σε φιλόζωους. Πιστεύω ότι ο αγώνας μας για τη διάσωση και τη διάδοση της φυλής μας θα αποδώσει καρπούς».

 

Advertisements

Comments Off on Η γάτα του Αιγαίου!

Filed under Φιλοζωϊκά νέα

Comments are closed.