Δραστηριότητες Τοπικών: Πειραιάς, Αρκαδία, Κομοτηνή

Κλιμάκιο συναγωνιστών της Τ.Ο. Πειραιώς παρευρέθηκε στην υποδοχή της εικόνας της Παναγιάς Σουμελά. Την Παναγιά των Ποντίων υποδέχθηκαν ζιπκοφόροι με λάβαρα και ποντιακές φορεσιές, αγήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, η Φιλαρμονική Ορχήστρα και πλήθος πιστών που δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.

 

Την 14η Μαΐου 2017, Αρκάδες και Λάκωνες συναγωνιστές, έδωσαν βροντερό παρόν στο Βαλτέτσι. Στην επέτειο της Ιστορικής αυτής Μάχης της 12ης Μαΐου του 1821 της οποίας η νικηφόρος έκβασή της αποτέλεσε τον προπομπό της θρυλικής απελευθερώσεως της Τριπόλεως λίγους μήνες αργότερα.

Προσκυνήσαμε τους ιερούς αυτούς τόπους, τους ποτισμένους με το αίμα των προγόνων μας, οι οποίοι τα χρόνια εκείνα, με Αρχηγό τον Μεγάλο Στρατηγό Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, έγραψαν τις ηρωικές και ανεπανάληπτες σελίδες της ιστορίας μας. Τους είμαστε αιώνια ευγνώμονες, γιατί χάρις σ’ αυτούς, εμείς σήμερα, αναπνέουμε τον αέρα της Ελευθερίας. Χρόνια Πολλά σε όσους τιμούν τους ηρωικούς μας προγόνους, αγαπούν και πονούν την Πατρίδα!

Την Κυριακή 7 Μαΐου 2017 συναγωνιστές από την Τ.Ο. Κομοτηνής, παραβρέθηκαν στον εορτασμό των Παρχαρίων. Ο απόδημος Ποντιακός Ελληνισμός, σε μια μαγευτική τοποθεσία, αναβίωσε τον θεσμό των Παρχαρίων. Πλήθος κόσμου, τίμησαν με την παρουσία τους, ένα θεσμό που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων. Οι παραδοσιακές μελωδίες και οι πολύχρωμες ενδυμασίες των χορευτικών συλλόγων ταξίδεψαν τους επισκέπτες  πίσω στα άγια χώματα της αλησμόνητης πατρίδας. Ο ήχος της λύρας σε συνδυασμό με τον Πυρρίχιο κατάφεραν να τονώσουν το πατριωτικό αίσθημα.

Παρακολουθώντας τα συγκροτήματα να χορεύουν τον ίδιο χορό που χόρεψε ο Αχιλλέας έξω από τα τείχη της Τροίας, τον χορό με τον οποίο προπονούνταν οι Σπαρτιάτες και τον μάθαιναν από μικρά παιδιά,  αισθανθήκαμε για άλλη μια φορά υπερήφανοι για τους αδερφούς μας Ποντίους, οι οποίοι κρατούν τις παραδόσεις που ξεκίνησαν από τα αρχαία χρόνια.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/drasthriothtes-topikwn-peiraias-arkadia-komothnh#ixzz4hKj90277

Advertisements

Comments Off on Δραστηριότητες Τοπικών: Πειραιάς, Αρκαδία, Κομοτηνή

Filed under ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ

Comments are closed.