Άνευ γεωπολιτικής σημασίας η ολιγόλεπτη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Άνευ γεωπολιτικής σημασίας η ολιγόλεπτη συνάντηση Τραμπ - Ερντογάν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποδέχθηκε προ ολίγων ωρών τον ψευδο-χαλίφη της Άγκυρας Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, κάτι που γεωπολιτικά είναι ξεκαρδιστικό, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ με τις κινήσεις του τους τελευταίους 4 μήνες στην Μέση Ανατολή αφαίρεσε από την Άγκυρα όλες εκείνες τις πρωτοβουλίες που είχε πάρει ή θα ήθελε να πάρει στο μέλλον για την περιοχή.

Ο Τραμπ με την απόφαση του λίγο πριν την συνάντηση με τον ομόλογο του να εξοπλίσει τους Κούρδους της Συρίας και την οργάνωση PYD με στόχο την εξουδετέρωση της ισλαμικής τρομοκρατίας, ουσιαστικά διευκολύνει την δημιουργία αυτόνομης κουρδικής ζώνης στην βόρεια Συρία στο νοτιοανατολικό κατώφλι της Τουρκίας. Έτσι ο Ερντογάν είχε πολύ ολίγα να προσφέρει στον Τραμπ, καθώς προκαταβολικά του είχε γίνει σαφές ότι δεν απαιτείται η συνδρομή της Άγκυρας στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών θυλάκων που έχουν απομείνει στην Συρία και στο Ιράκ.

Πέραν λοιπόν του γεγονότος ότι ο Τραμπ δεν θα μπορούσε σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα από την απόφαση του να τους εξοπλίσει να στρέψει τα νώτα του στους Κούρδους κατ’ απαίτηση του Ερντογάν, σημαντικό ρόλο στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας παίζει η αλλοπρόσαλλη πολιτική της τελευταίας στην Μέση Ανατολή, μια πολιτική που την κατατάσσει ως αναξιόπιστο περιφερειακό σύμμαχο. Ο Τραμπ δεν μπορεί να ξεχάσει ότι ο Ερντογάν ανήκε στους κυριότερους υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους και γνωρίζει βεβαίως τις στενές οικονομικές σχέσεις της οικογενείας του με αυτή την τρομοκρατική οργάνωση. Ο Ερντογάν άλλαξε πολύ αργά στρατόπεδο για να δύναται η σημερινή Ουάσιγκτον να τον εμπιστεύεται.

Ο Ερντογάν αναγκάστηκε να προσγειωθεί απότομα στον Λευκό Οίκο παίρνοντας απλώς μια δήλωση από τον Τραμπ, τουτέστιν ότι το PKK συνεχίζει να συγκαταλέγεται από την Ουάσιγκτον στις τρομοκρατικές οργανώσεις, κάτι που ουδόλως αλλάζει τις ισορροπίες στην εκρηκτική εμφυλιοπολεμική κατάσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας. Οι τουρκικές φιλοδοξίες για περιφερειακή πρωτοκαθεδρία στην Μέση Ανατολή μετά και την επίσκεψη του Ερντογάν στην Ουάσιγκτον αποδεικνύονται γεωπολιτικές πομφόλυγες και κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορούν πλέον να συγκριθούν με αυτές του Ιράν ή ακόμη και του Ισραήλ ή της Σαουδικής Αραβίας.

Ο Ερντογάν απόλαυσε μεν την διπλωματική αβρότητα του Τραμπ αλλά έφυγε από την Ουάσιγκτον ως ηττημένος, καθώς δεν του επετράπη να πάρει μέρος η Τουρκία στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανακατάληψης της Ράκα και της Μοσούλης από τους ισλαμιστές τρομοκράτες. Ένα άλλο σημείο στο οποίο απέτυχε ο Ερντογάν να πείσει τον Τραμπ είναι η έκδοση του ισλαμιστή Φετουλάχ Γκιουλέν από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, καθώς ο συγκεκριμένος πρώην επιστήθιος φίλος και συνεργάτης του ψευδο-χαλίφη υποτίθεται ότι ήταν ο αρχιτέκτων του πραξικοπήματος της 15ης  Ιουλίου 2016.

Οι αναλυτές του επιτελείου Τραμπ δεν έχουν καμία αμφιβολία για το μέγεθος αναξιοπιστίας του Ερντογάν, κάτι που ασπάζεται και η Μόσχα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι τι θα κάνει ο Ερντογάν μετά το γεωπολιτικό φιάσκο της επίσκεψης του στον Λευκό Οίκο. Το πιθανότερο είναι ότι θα εξακολουθήσει την επικίνδυνη αλλοπρόσαλλη εξωτερική του πολιτική δυναμιτίζοντας την Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, έως ότου απομακρυνθεί από τους επόμενους πραξικοπηματίες.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/gewpolitika-h-sunanthsh-tramp-erntogan#ixzz4hQYK2PVW

Advertisements

Comments Off on Άνευ γεωπολιτικής σημασίας η ολιγόλεπτη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν

Filed under Διεθνή

Comments are closed.