Σε τροχιά αποσταθεροποίησης τα Βαλκάνια

Σε τροχιά αποσταθεροποίησης τα Βαλκάνια

Βαλκάνια και Μέση Ανατολή είναι δυο περιοχές του πλανήτη οι οποίες το τελευταίο διάστημα αγωνίζονται να προσανατολιστούν, τα μεν Βαλκάνια στον απόηχο της διάλυσης της Γιουγκοσλαβίας, η δε Μέση Ανατολή στον απόηχο της «αραβικής άνοιξης» και του συμμοριτοπολέμου στην Συρία και στο Ιράκ. Και οι δυο περιοχές ως πρώην τμήματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας έχουν γίνει αντικείμενο σειράς εισβολών από ξένες δυνάμεις, οι οποίες θέλησαν να επιβάλλουν τα συμφέροντα τους και την ηγεμονία τους στους λαούς αυτών των περιοχών.

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας το 1990 δημιούργησε θραύσματα τα οποία εκτινάχθηκαν προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Τα κράτη Σλοβενία, Σλοβακία και Κροατία που δημιουργήθηκαν έχουν αναμφισβήτητα μια ιστορική και εθνολογική ταυτότητα, άλλα όμως κρατίδια που προέκυψαν από αυτή την διάλυση, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο Κόσοβο, Σκόπια, είναι τεχνητά κατασκευάσματα στο πλαίσιο της πολιτικής της Δύσης και του ΝΑΤΟ, μια πολιτική που φέρει τον τίτλο «διαίρει και βασίλευε».

Τα Βαλκάνια, χωρίς να γίνεται αντιληπτό από πολλούς, εξελίσσονται σε μια από τις πλέον επικίνδυνες περιοχές του πλανήτη, εξ αιτίας αυτών ακριβώς των τεχνητών κρατιδίων. Ενώ πολλοί έχουν στραμμένα τα βλέμματα τους στην Μέση Ανατολή ή ακόμη και στον Ειρηνικό (Β. Κορέα), η κατάσταση στα Βαλκάνια γίνεται ολοένα και πιο τεταμένη. Ιστορικά η περιοχή ήταν πάντα ο στόχος μεγάλων δυνάμεων και τούτο εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα, η σύγκρουση συμφερόντων είναι περισσότερο από φανερή.

Η τεχνητά διαμορφούμενη ροή λαθρομεταναστών προς την Ελλάδα σε συνδυασμό με την τεταμένη κατάσταση στο Κόσοβο, στα Σκόπια και στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη δημιουργεί ένα hot spot αποσταθεροποίησης και συγκρούσεων. Η Ελλάδα η οποία τελεί υπό την εξουσία του ΔΝΤ και της ΚΤΕ, δηλαδή υπό το έλεος σιωνιστικών τοκογλυφικών παραμάγαζων, έχει συμφωνήσει σιωπηρά να δεχθεί τουλάχιστον 300.000 μουσουλμάνους λαθρομετανάστες  και να τους ενσωματώσει στην κοινωνία της, κάτι που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εσωτερικές συγκρούσεις αφού η χώρα γίνεται ένα τεράστιο στρατόπεδο δήθεν προσφύγων.

Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας το τεχνητό κρατίδιο των Σκοπίων αντιμετωπίζει  τον κίνδυνο ενός εσωτερικού πολέμου μεταξύ του αλβανικού και σλαβόφωνου πληθυσμού, με την Αλβανία ως μαριονέτα των συμφερόντων του ΝΑΤΟ και των Βρυξελλών να παίζει ξεδιάντροπα τον ρόλο της θρυαλλίδας. Γνωρίζοντας ότι μουσουλμάνοι Αλβανοί έχουν πάρει μέρος στον συμμοριτοπόλεμο της Συρίας στο πλευρό του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα, γνωρίζοντας επίσης ότι στο Κόσοβο λειτουργεί μέχρι των ημερών μας στρατόπεδο εκπαίδευσης τζιχαντιστών, γνωρίζοντας με ποιές διαδικασίες το Κόσοβο αφαιρέθηκε από την εδαφική κυριαρχία της Σερβίας, δεν είναι δύσκολο να φαντασθούμε τα μελλούμενα.

Με το Μαυροβούνιο να εντάσσεται στο ΝΑΤΟ το αμέσως επόμενο διάστημα, η Δύση και οι Βρυξέλλες προσπαθούν απεγνωσμένα, χρησιμοποιώντας καρότο και μαστίγιο, να επηρεάσουν την Σερβία και να την οδηγήσουν εκτός ζώνης επιρροής της Ρωσίας, ενώ παράλληλα η Τουρκία προσκολλημένη στο δόγμα του Νεοοθωμανισμού προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη από την διαμορφούμενη κατάσταση. Η αμφισβήτηση της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας συνδυαζόμενη με τις σαφείς αλυτρωτικές κινήσεις και αναφορές για την Ελληνική Θράκη επωάζουν σαφέστατα συγκρουσιακές καταστάσεις.

Η πιθανότητα αντιπαράθεσης, η πιθανότητα ενός γενικευμένου πολέμου στα Βαλκάνια βαίνει αυξανόμενη, τούτο αποτελεί λογική αναγωγή της σύγκρουσης συμφερόντων που παρατηρούμε σε αυτή την σημαντική γεωστρατηγική περιοχή.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/ta-balkania-se-trochia-apostatheropoihshs#ixzz4iBtlbkL2

Advertisements

Comments Off on Σε τροχιά αποσταθεροποίησης τα Βαλκάνια

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Comments are closed.