Σε καθεστώς γαλέρας οι εργασιακές σχέσεις: Σαρώνει η μερική απασχόληση

«Μαύρα και άραχνα», σε μόνιμη βάση, είναι τα νέα για τους εργαζόμενους στην εποχή των Μνημονίων, όπως άλλωστε αυτό φαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε έρευνα της οποίας τα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Το νέο χαρακτηριστικό αφορά την «ευέλικτη μορφή εργασίας», δηλαδή την μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, για τις περιπτώσεις που ένα μαγαζί δεν χρειάζεται πλήρη απασχόληση, οκτάωρο, αλλά μια μέρα δουλειά ή κάποιες ώρες την ημέρα, έχει γίνει πλέον καθεστώς και η πλήρης απασχόληση είναι μειοψηφία, με τα ποσοστά που έχασε να έχουν μετατραπεί σε ποσοστά ανεργίας. Και το… μεροκάματο της μερικής απασχόλησης δεν ξεπερνά τα 15 ευρώ!

Οι εργαζόμενοι το πεντάμηνο (Ιανουάριος-Μάιος) ήταν συνολικά 924.321, από τους οποίους:

·         Με πλήρη απασχόληση ήταν 459.888, ποσοστό 49,75%,

·         Με μερική εργασία 341.104, ποσοστό 36,90%, και με εκ περιτροπής123.329, ποσοστό 13,35%. Συνολικά με… ευέλικτες μορφές εργασίας ήταν 464.433, ήτοι 50,25%.

Από πλευράς αμοιβής, πάνω από το 70% των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης παίρνει λίγο πάνω ή λίγο κάτω από τον βασικό μισθό των 586 ευρώ μεικτά. Και σίγουρα στο 50% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα η αμοιβή δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ.

Η θύελλα, όμως, έχει και συνέχεια… Σύμφωνα με έρευνα, από σήμερα και μέχρι το 2024 το ποσοστό των νέων θέσεων απασχόλησης που θα είναι ευέλικτες (μερική και εκ περιτροπής) θα είναι 64%.

Προβλέπεται, όμως, ότι τα χειρότερα δεν τελειώνουν εκεί… Από το 2025 μέχρι το 2055 το 75% των νέων προσλήψεων θα είναι… ευέλικτες και το 2055 θα αποτελούν το 29% του συνολικού απασχολούμενου πληθυσμού, που κατά μέσο όρο την περίοδο 2016-2025 θα είναι 18,5%.

Να σημειώσουμε ακόμη ότι:

·         Η ανεργία τον Φεβρουάριο στην Ελλάδα ήταν 23,2% και στην Ισπανία 17,8%.

·         Το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ πιστεύει ότι το πραγματικό ποσοστό της ανεργίας στην Χώρα μας είναι 30%.

·         Οι 9 στους 10 ανέργους δεν έχουν καμία στήριξη από τον ΟΑΕΔ (ούτε επίδομα ανεργίας ούτε επιδότηση απασχόλησης).

·         Η ανασφάλιστη εργασία αφορά 1 στους 5 εργαζομένους.

Το καθεστώς της εργασιακής γαλέρας επεκτείνεται ολοένα και περισσότερο, ως ένα απολύτως αναμενόμενο αποτέλεσμα της επταετούς μνημονιακής λαίλαπας με προοπτικές ακόμη μεγαλύτερης χειροτέρευσης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/se-kathestws-galeras-oi-ergasiakes-scheseis-sarwnei-h-merikh-apascholhsh#ixzz4kT2f21Qk

Advertisements

Leave a comment

Filed under ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s