Η μεταπολεμική Συρία κόμβος στο νέο «δρόμο του μεταξιού» της Κίνας

Η μεταπολεμική Συρία κόμβος στο νέο «δρόμο του μεταξιού» της Κίνας

Το Πεκίνο ως γνωστόν αναβιώνει την ιστορική διαδρομή εμπορίου «δρόμος του μεταξιού» που ενώνει την Ευρώπη με την Κίνα. Ο νέος «δρόμος του μεταξιού» που έχει ανακοινωθεί το 2013 από τον πρόεδρο Ξι Τζινπίνγκ έχει μια χερσαία και μια θαλάσσια διαδρομή και έχει ως στόχο να βελτιώσει την εμπορική σύνδεση μεταξύ Κίνας, Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης.

Η πρωτοβουλία συγχωνεύει την χερσαία διαδρομή από την Κίνα μέσω της Κεντρικής Ασίας προς την Ευρώπη, όσο και την θαλάσσια διαδρομή μέσω του Ινδικού Ωκεανού και της Αφρικής προς την Ευρώπη. Και οι δυο διαδρομές δημιουργούνται με σκοπό την ανάπτυξη των υποδομών και μεταφορών, διευκολύνοντας την οικονομική βελτίωση και την αύξηση του εμπορίου. Το έργο θα ενώσει περίπου 60 χώρες μεταξύ των οποίων τους οικονομικούς γίγαντες Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Ιράν, χώρες της Ευρώπης και το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Η πρωτοβουλία του Πεκίνου δεν είναι απλώς μια εξιδανίκευση της ιστορικής κληρονομιάς του «δρόμου του μεταξιού» με προβολή στον 21ο αιώνα, αλλά αποτελεί ένα εγχείρημα με στρατηγικούς, οικονομικούς και γεωπολιτικούς υπολογισμούς. Πέραν λοιπόν του οικονομικού σχεδιασμού το έργο έχει εξέχουσα γεωπολιτική σπουδαιότητα, καθώς η Κίνα δια μέσου αυτού του έργου προσπαθεί να τοποθετηθεί ως κυρίαρχη δύναμη στην παγκόσμια οικονομία.

Η Κίνα με τον νέο «δρόμο του μεταξιού» και άλλες σχετικές πρωτοβουλίες όπου συμμετέχει και η Ρωσία (Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, BRICS, Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης, Τράπεζα AIIB) θέλει να στείλει ένα μήνυμα: Είναι έτοιμη να αναλάβει μεγαλύτερο ρόλο στην περιφερειακή και παγκόσμια διακυβέρνηση. Είναι σαφές ότι οι σχέσεις της Κίνας με τις περιοχές απ’ όπου θα διέλθει η θαλάσσια και χερσαία διαδρομή του νέου «δρόμου του μεταξιού» θα βελτιωθούν σημαντικά, καθώς κεφάλαια και αγαθά θα κατευθυνθούν προς την ανάπτυξη των χωρών αυτών των περιοχών.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στον συμμοριτοπόλεμο της Συρίας και του Ιράκ, εξελίξεις που σαφέστατα σηματοδοτούν την επικράτηση των κυβερνητικών στρατευμάτων της Δαμασκού και της Βαγδάτης έναντι των μισθοφόρων ισλαμοσυμμοριτών, η Κίνα ήδη ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με την Συρία για την ανοικοδόμηση της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό το Πεκίνο πρότεινε στον Άσαντ να γίνει η Συρία ένας από τους ενδιάμεσους σταθμούς του νέου «δρόμου του μεταξιού», μην ξεχνώντας ότι η χώρα αυτή στην ιστορική διαδρομή αυτού του δρόμου είχε ελεγχόμενη πρόσβαση τόσο στην Αφρική όσο και στην Ευρώπη, καθόσον τα κινεζικά εμπορεύματα μέσω Χαλεπίου και Αντιόχειας έφταναν στα λιμάνια της Συρίας και από εκεί προς την Βόρεια Αφρική και Ευρώπη.

Το Πεκίνο ως γνωστόν σχεδιάζει πάντα για τα επόμενα δέκα χρόνια και είναι βέβαιο ότι η Συρία αλλά και το Ιράκ θα έχουν προτεραιότητα στα σχέδια επενδύσεων και έργων υποδομής και η ένταξη αυτών των δυο χωρών στην διαδρομή του νέου «δρόμου του μεταξιού» αποτελεί ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει τις περιοχές αυτές να ανασυγκροτηθούν μετά τα δεινά του συμμοριτοπολέμου, ενώ ταυτόχρονα η Κίνα θα τοποθετηθεί στην Μέση Ανατολή έχοντας μεγαλύτερο ρόλο. Υπενθυμίζουμε ότι πριν την «αραβική άνοιξη» η Κίνα είχε επενδύσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια στην βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της Συρίας και είναι λογικό τώρα να επανέρχεται στην περιοχή με επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του νέου «δρόμου του μεταξιού», ένας δρόμος που θα συνδέει μεταξύ άλλων την Κίνα με το Ιράν, το Ιράκ και την Συρία.

Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Πεκίνο ήδη συμμετέχει στην τελική διευθέτηση του πολέμου στην Συρία, γεωπολιτικά και γεωοικονομικά. Το Πεκίνο έχει αποφασίσει να λειτουργήσει η Συρία, μαζί με το Ιράν και το Ιράκ, ως βασικός κόμβος στον νέο «δρόμο του μεταξιού» και είναι πλέον πολύ πιθανό στο μέλλον στα εμπορευματοκιβώτια από την Κίνα να αναγράφεται η διαδρομή Σαγκάη-Λατάκια.

Γ. Λιναρδής 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-metapolemikh-suria-kombos-ston-neo-dromo-tou-metajiou-ths-kinas#ixzz4n5nBmr3W

Advertisements

Comments Off on Η μεταπολεμική Συρία κόμβος στο νέο «δρόμο του μεταξιού» της Κίνας

Filed under Διεθνή

Comments are closed.