Έτοιμο για μαζική παραγωγή το ρωσικό μαχητικό T – 50 Stealth

Έτοιμο για μαζική παραγωγή το ρωσικό μαχητικό T - 50 Stealth

Το πρώτο τύπου stealth (αόρατο) μαχητικό αεροσκάφος της Ρωσίας, το 5ης γενιάς πολλαπλού ρόλου Sukhoi T-50 (PAK FA) ολοκληρώνει εντός του έτους τις πτητικές δοκιμές και το 2018 ξεκινά η σειριακή του παραγωγή. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας προβλέπεται η απόκτηση 200 μαχητικών T-50 από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ η κατασκευάστρια εταιρία προβλέπει την παραγωγή περίπου 1.000 μαχητικών σε βάθος δεκαπενταετίας. Το Sukhoi T-50, πιθανότατα το όνομα θα αλλάξει για τα αεροσκάφη σειριακής παραγωγής, προορίζεται να αντικαταστήσει τα Mig-29 και τα Su-27 στον στόλο της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας.

Το νέο αεροσκάφος θα είναι εξοπλισμένο με τους πλέον εξελιγμένους πυραύλους αέρος-αέρος και αέρος-εδάφους. Στον εξοπλισμό θα συμπεριλαμβάνονται ο υπερηχητικός πύραυλος cruise (Mach 7) Brahmos-A ο οποίος δύναται να φέρει πυρηνική κεφαλή και έχει εμβέλεια 600 χλμ, καθώς και ο εμβέλειας 260 χλμ αντιπλοϊκός πύραυλος cruise Kh-35UE. Το 5ης γενιάς πολλαπλού ρόλου μαχητικό θα μεταφέρει συνολικά 30 τόνους βομβών και οπλικών συστημάτων, αυξάνοντας έτσι σημαντικά την δύναμη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, ποιοτικά και ποσοτικά. Το Τ-50 σύμφωνα με πολλούς ειδικούς έχει σημαντικά υψηλότερα αεροναυτικά χαρακτηριστικά, όπως ταχύτητα και διάρκεια πτήσης, από το αντίστοιχο F-35 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ. Επίσης το ρωσικό μαχητικό έχει μεγαλύτερα τμήματα εσωτερικής στέγασης οπλικών συστημάτων, κάτι που σημαίνει σοβαρά στρατηγικά πλεονεκτήματα. Ωστόσο την βάση των ικανοτήτων μάχης του Τ-50 δεν παρέχει το ίδιο το αεροσκάφος αλλά το σύστημα ελέγχου πυρός και η δύναμη πυρός, που θεωρούνται ανώτερα από τα αντίστοιχα του F-35, μαζί με το ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array) και τους πολλαπλούς οπτικούς αισθητήρες.

Στην δεκαετία που διανύουμε μόνο η Ρωσία (Τ-50), η Κίνα (J-20)  και ΗΠΑ (F-35) έχουν μια πλήρη βιομηχανία αεροναυπηγικής η οποία έχει την δυνατότητα να κατασκευάζει μαχητικά 5ης γενιάς (stealth). Αν και η Κίνα δεν βρίσκεται τεχνολογικά ακριβώς στο ίδιο επίπεδο με την Ρωσία και τις ΗΠΑ, θα καταφέρει σε πολύ σύντομο διάστημα με εισαγωγή τεχνολογίας, αντιγραφή και περαιτέρω ανάπτυξη να φτάσει τους άλλους δυο ανταγωνιστές. Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τριών δεν έχει να κάνει μόνο με κριτήρια οικονομικά και εξοπλιστικά, αλλά και με πολιτική, ήτοι γεωστρατηγική επιρροή. Ο ανταγωνισμός της αγοράς του μαχητικού 5ης γενιάς μεταξύ Μόσχας, Πεκίνου και Ουάσιγκτον σηματοδοτεί την προσπάθεια  διατήρησης ή μη των σχέσεων εξάρτησης με τους πελάτες αυτών των αεροσκαφών. Οι πελάτες των μαχητικών 5ης γενιάς ουσιαστικά αποκαλύπτουν τον γεωπολιτικό τους προσανατολισμό.

Πέραν του γεωπολιτικού προσανατολισμού το Τ-50 προσφέρεται σε χώρες που ψάχνουν για μια εναλλακτική λύση για τα πολύ δαπανηρότερα αμερικανικά F-35. Σε στρατηγικούς και τεχνοστρατηγικούς όρους το PAK-FA (Prospective Airborne Complex of Frontline Aviation) είναι η πλέον σωστή λύση για αντιστάθμισμα της απειλής των F-35 JSF (Joint Strike Forces), θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ο «εναλλακτικός παίκτης» που δύναται να μεταβάλλει τον ρου του πολέμου στον αέρα. Αργά ή γρήγορα η Ελλάδα μπροστά στον κίνδυνο των τουρκικών εξοπλιστικών προγραμμάτων θα πρέπει να αποφασίσει για την αγορά μαχητικού 5ης γενιάς. Πρέπει να το πράξει αυτό α) σύμφωνα με τα γεωπολιτικά στρατηγικά συμφέροντα της χώρας, β) σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές των υπευθύνων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και γ) με την ουσιαστική συμμετοχή της Ελληνικής  Αεροπορικής Βιομηχανίας και Αμυντικής Βιομηχανίας γενικότερα.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/etoimo-gia-mazikh-paragwgh-to-rwsiko-machhtiko-t-50-stealth#ixzz4njkfi168

Advertisements

Comments Off on Έτοιμο για μαζική παραγωγή το ρωσικό μαχητικό T – 50 Stealth

Filed under Διεθνή

Comments are closed.