Παράνομη η παρουσία αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία

Παράνομη η παρουσία αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ δεν έχουν καμία νομική βάση, καμία δικαιολογία για να παραμένουν στο έδαφος της Συρίας χωρίς την έγκριση της νόμιμης κυβέρνησης της Δαμασκού. Τάδε έφη ο επικεφαλής της διοίκησης των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ στρατηγός Raymond Thomas σε ομιλία του σε συνέδριο για θέματα στρατιωτικής ασφαλείας που διεξήχθη στο Άσπεν του Κολοράντο. Ακολουθεί χαρακτηριστικό απόσπασμα από την ομιλία του: «Πλησιάζει η ημέρα που οι Ρώσοι θα μας ρωτήσουν γιατί βρισκόμαστε στην Συρία. Όταν συμβεί αυτό θα πρέπει να αποχωρήσουμε, ενώ αυτοί θα μείνουν γιατί έχουν την άδεια της Δαμασκού». Ο στρατηγός τόνισε στην ομιλία του ότι η μόνη δικαιολογία για την παραμονή στρατιωτικών μονάδων των ΗΠΑ στην Συρία είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αυτή όμως η νομικά αβάσιμη δικαιολογία κατά το Διεθνές Δίκαιο σε λίγο διάστημα δεν θα αντέχει στην κριτική καθώς θα έχουν εξολοθρευτεί ή θα έχουν αποχωρήσει οι τρομοκράτες από την συριακή επικράτεια.

Η νόμιμη κυβέρνηση της Δαμασκού επανειλημμένα έχει καταγγείλει την παρουσία των αμερικανών στρατιωτών στο έδαφος της χωρίς άδεια. Αναγκάζεται όμως να συμβιβαστεί με την παρουσία τους για να αποφύγει συγκρουσιακές καταστάσεις που θα περιέπλεκαν τον συμμοριτοπόλεμο, ιδιαίτερα σε μια φάση που όλα βαίνουν θετικά για τις κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ, αν και δυνάμεις των ΗΠΑ αρκετές φορές έχουν βομβαρδίσει «κατά λάθος» θέσεις του συριακού στρατού.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ σε πρόσφατη συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC δήλωσε ότι η Μόσχα δεν θα ήταν αντίθετη στην παρουσία αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων στην Συρία, εφόσον αυτές ήταν εκεί υπό νόμιμη ιδιότητα, τουτέστιν αν είχαν την άδεια της Δαμασκού. Σημείωσε δε με έμφαση ο Λαβρόφ ότι μετά την απελευθέρωση της χώρας από τους ισλαμοσυμμορίτες και μετά την επίτευξη συμφωνίας που θα ικανοποιεί όλες τις εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες, η νόμιμη κυβέρνηση θα αποφασίσει για την παρουσία ξένων στρατευμάτων και βάσεων.

Υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται στην Συρία από τον Σεπτέμβριο του 2015 κατόπιν αιτήματος του προέδρου της χώρας Μπασάρ Άσαντ, ο οποίος ζήτησε την συνδρομή των Ρώσων για την υποστήριξη των συριακών δυνάμεων κατά των μισθοφόρων τρομοκρατών. Στο πλαίσιο αυτό η Ρωσία διαθέτει στην Συρία  την αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην Λατάκια και την ναυτική βάση της Ταρτούς, η οποία όμως υφίσταται από την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης με απόφαση του Χαφέζ Άσαντ, πατέρα του σημερινού προέδρου.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/paranomh-h-parousia-amerikanikwn-enoplwn-dunamewn-sth-suria#ixzz4nhUTsXC4

Advertisements

Comments Off on Παράνομη η παρουσία αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων στη Συρία

Filed under Διεθνή

Comments are closed.