Τουρκικές ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Ανα(ν)στασιάδη – Έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα καταγγέλλει το ΕΛΑΜ

Σύμφωνα με δημοσίευμα της κυπριακής εφημερίδας «Σημερινή» το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε «ναι» τον περασμένο Ιούνιο, μέσω ICAO (International Civil Aviation Organization), στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, προκειμένου να διεξαγάγουν αεροναυτική άσκηση, νότια της Κύπρου, εντός του FIR Λευκωσίας και της Κυπριακής ΑΟΖ, στα οικόπεδα  4, 5, 6 και στα οικόπεδα 1, 4, 5, 6, 7, 10.

Η τουρκική άσκηση κάλυπτε περιοχή στην οποία επραγματοποιείτο κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ. Και όλα αυτά με την Τουρκία να κατέχει την Κυπριακή Δημοκρατία, να μην την αναγνωρίζει και να απειλεί εντός της ΑΟΖ της, του FIR της και του εναέριου χώρου της, ο οποίος στον βορρά τελεί υπό κατοχήν και είναι ενοποιημένος με εκείνον της Άγκυρας.

Ανακοίνωση – Καταγγελία από το ΕΛΑΜ

Ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο καλούμε την Κυβέρνηση και τον Υπουργό Εξωτερικών να τοποθετηθεί δημόσια κατά πόσο ευσταθεί το πιο πάνω δημοσίευμα, ότι ενέδωσε στην διεξαγωγή τουρκικών ασκήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ και το FIR της Λευκωσίας.

Δυστυχώς κάποιοι εξ όσων φαίνεται έχουν χάσει κάθε επαφή με την πραγματικότητα, αφού υποχωρούν στις τουρκικές προκλητικές αξιώσεις σε κάθε ευκαιρία.

Γραφείο Τύπου Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)

Η ιστορία της τουρκικής ΝΟΤΑΜ έχει ως εξής:

Η Άγκυρα, αντί να απευθυνθεί προς την Κυπριακή Δημοκρατία, απευθύνθηκε προς τον ICAO, κατά τρόπον, μάλιστα, απαξιωτικό. Η θέση της Άγκυρας ήταν σαφής: Ή μου εγκρίνετε τη διεξαγωγή της άσκησης ή θα τη διενεργήσω, ούτως ή άλλως. Απλώς, δηλαδή, ενημέρωνε για λόγους ασφάλειας πτήσεων. Δεν ζητούσε άδεια.

Όταν ο ICAO ενημέρωσε τη Λευκωσία, στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και αξιωματικοί της ΕΦ ήταν αντίθετοι με την αποστολή θετικού μηνύματος προς την Τουρκία μέσω ICAΟ, για μια σειρά αυτονόητων λόγων, που ξεκινούσαν από την τουρκική άρνηση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως την κατοχή και ως το γεγονός ότι η συγκεκριμένη άσκηση ήταν ενταγμένη σε μια σειρά άλλων ασκήσεων στην περιοχή. Οι ασκήσεις αυτές, αφενός προκαλούσαν και προκαλούν κλίμα έντασης και, αφετέρου, έθεταν και θέτουν υπό αμφισβήτηση τα ειδικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως αυτά προκύπτουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Εκείνη την περίοδο, δηλαδή στις αρχές Ιουνίου, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αναφερόταν στον κίνδυνο θερμού επεισοδίου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον καλούσε να μαζέψει, στην ουσία, την Τουρκία, η οποία θα έπρεπε να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και να σταματήσει τις ασκήσεις και τις προκλήσεις της, καθώς και να τερματίσει την αμφισβήτηση των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και της νομιμότητας, καθώς και της συνήθους διαδικασίας, τα ξένα κράτη όταν συμβαίνουν παρόμοια περιστατικά, όταν δηλαδή θέλουν να διενεργήσουν ασκήσεις, ακόμη και οι Μεγάλες Δυνάμεις, απευθύνονται μέσω των πρεσβειών τους προς τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και, εφόσον, εκτός των άλλων, γίνει αξιολόγηση από τα στελέχη του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΕΦ για την επικινδυνότητα της άσκησης ή επί τη βάσει άλλων κριτηρίων συναφών με το εθνικό συμφέρον, η όποια θέση μεταφέρεται προς το Υπουργείο Εξωτερικών, που αποφασίζει και φέρει, πλέον, την ευθύνη, όχι μόνο του, αλλά ως Κυβέρνηση.

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/tourkikes-askhseis-sthn-kupriakh-aoz-me-tis-eulogies-ths-kubernhshs-anansta#ixzz4nlugypih

Advertisements

Comments Off on Τουρκικές ασκήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις «ευλογίες» της κυβέρνησης Ανα(ν)στασιάδη – Έχει χαθεί η επαφή με την πραγματικότητα καταγγέλλει το ΕΛΑΜ

Filed under ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ Ε.ΛΑ.Μ.

Comments are closed.