Μέτωπο Συρίας: Αν δεν μπορείς να τον νικήσεις, τότε αγκάλιασέ τον

Μέτωπο Συρίας: Αν δεν μπορείς να τον νικήσεις, τότε αγκάλιασέ τον

Αυτό το παλιό αραβικό γνωμικό του τίτλου αφορά τις τελευταίες διπλωματικές εξελίξεις στο μέτωπο της Συρίας. Τα μέχρι πρότινος εχθρικά προς τον Άσαντ Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία ήταν χορηγοί των ισλαμοσυμμοριτών-μισθοφόρων της Δύσης, θέλουν να ανοίξουν εκ νέου την πρεσβεία τους στην Δαμασκό. Στον διπλωματικό τομέα η εξέλιξη αυτή σημαίνει διεθνή αναγνώριση του συριακού καθεστώτος και προσωπικά του ίδιου του Άσαντ, σημαίνει επίσης ότι η πολύπαθη Συρία οδηγείται με σταθερά βήματα προς την ομαλοποίηση και σταθερότητα.

Τα πρώτα σημάδια της ομαλοποίησης είναι εμφανή, ήδη τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία για  την επανέναρξη της διέλευσης των συνόρων μεταξύ Συρίας και Ιορδανίας, ενώ αναμένεται και το άνοιγμα των συνόρων μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στην περιοχή Κουνέϊτρα και μεταξύ Ιράκ και Συρίας στην περιοχή Αλ Μπουκαμάλ. Είναι προφανές ότι η σχέση της Συρίας με ορισμένες αραβικές χώρες άρχισε να εξομαλύνεται, το εναρκτήριο διπλωματικό λάκτισμα έδωσε ο Άσαντ με συνέντευξη του στην κουβεϊτιανή εφημερίδα Αλ Σαχέντ, στην οποία αναφέρει ότι «μετά από όλες τις εχθροπραξίες η Συρία έχει καταλήξει σε μια σχετική κατανόηση με τα αραβικά κράτη», χωρίς να ονομάζει τα ονόματα αυτών των κρατών.

Είναι βέβαιο ότι στην προσέγγιση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα προστεθούν και άλλες χώρες του Αραβικού Κόλπου, με εξαίρεση την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ για τις οποίες αδυνατούμε να φαντασθούμε διπλωματική έστω συνύπαρξη με το Ιράν στο έδαφος της Συρίας. Πάντως οι εξελίξεις αυτές στο διπλωματικό μέτωπο της Συρίας δημιουργούν πρόβλημα στην Τουρκία, η οποία στο εγγύς μέλλον ένεκα και αυτού του γεγονότος δύσκολα θα μπορεί να δικαιολογήσει την στρατιωτική παρουσία της στην βόρεια Συρία.

Αν συνεχιστεί η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των αραβικών κρατών και της Συρίας, ενδιαφέρον θα έχει όχι μόνο η στάση της Τουρκίας η οποία πιέζεται έντονα στο θέμα της στρατιωτικής της επέμβασης από την Ρωσία και το Ιράν, αλλά και η στάση της Γερμανίας, Γαλλίας και ΗΠΑ οι οποίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την Ρωσία στο «τετραδιάστατο» γεωπολιτικό σκάκι που τους έχει αναγκάσει να παίξουν στην Μέση Ανατολή.

Γ. Λιναρδής  

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/an-den-mporeis-na-ton-nikhseis-tote-agkaliase-ton#ixzz5WY1I0wLm

Comments Off on Μέτωπο Συρίας: Αν δεν μπορείς να τον νικήσεις, τότε αγκάλιασέ τον

Filed under Διεθνή

Comments are closed.