Ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Οι ΗΠΑ εδώ και εβδομάδες συνεχίζουν τις προκλητικές τους ενέργειες στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας, καθιστώντας σαφές ότι είναι αποφασισμένες να εμποδίσουν την άνοδο της Κίνας ως οικονομικού και στρατηγικού ανταγωνιστή.

Αυτή η αυξανόμενη διαμάχη που έχει ως πρόσοψη το εμπόριο, την τεχνολογία και τις διεκδικήσεις του Πεκίνου στην θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας προς ώρας έχει τα χαρακτηριστικά ενός Ψυχρού Πολέμου, μπορεί όμως να εξελιχθεί σε θερμό πόλεμο καθώς οι στρατιωτικές αψιμαχίες μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δυο χωρών στην περιοχή βαίνουν αυξανόμενες. Το σιωνιστικό παρακράτος των ΗΠΑ πιστό στο γεωπολιτικό του δόγμα της περικύκλωσης της Ευρασίας προσπαθεί να στραγγαλίσει στρατιωτικά και οικονομικά την Κίνα, καθώς θεωρεί ότι αυτή η χώρα είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη απειλή για τα ζωτικά του συμφέροντα.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence σε ομιλία του προς τους αποφοίτους της Στρατιωτικής Ακαδημίας  West Point προέβλεψε πόλεμο στην περιοχή του Ειρηνικού, τονίζοντας ότι η χώρα του θα χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής δύναμης, για να καθυποτάξει την Κίνα. Ταυτόχρονα οι ΗΠΑ με απερίσκεπτες ενέργειες κλιμακώνουν τις συγκρούσεις με το Ιράν και την Βενεζουέλα, προσπαθώντας να αντισταθμίσουν τις βαριές γεωπολιτικές ήττες που υπέστησαν στην Μέση Ανατολή. Το Πεκίνο στις προκλητικές ενέργειες της Ουάσιγκτον απάντησε δια στόματος υπουργού Άμυνας Wei Fenghe, ο οποίος δήλωσε ότι ο κινεζικός στρατός θα πολεμήσει μέχρις εσχάτων αν οι ΗΠΑ διαβούν την κόκκινη γραμμή της κινεζικής άμυνας.

Τις τελευταίες δεκαετίες η Κίνα έχει πραγματοποιήσει σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων της ρομποτικής, πληροφορικής και κινητής τηλεφωνίας  (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Huawei). Η κινεζική βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής, επεκτείνεται με ραγδαίους ρυθμούς καταγράφοντας υψηλή προστιθέμενη αξία. Σε όλους αυτούς τους τομείς παραδοσιακά κυριαρχούσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους. Στην άρχουσα σιωνιστική ελίτ των ΗΠΑ επικρατεί η άποψη ότι η Κίνα πρέπει πάση θυσία να αποτραπεί από το να γίνει παγκόσμια τεχνολογική και συνεπώς αμυντική υπερδύναμη, ομότιμη ή ανώτερη των ΗΠΑ. Έτσι η Ουάσιγκτον φαίνεται αποφασισμένη να προχωρήσει σε εκείνες τις ενέργειες που θα της εξασφαλίσουν τα ζωτικά της συμφέροντα, συμφέροντα που επικαλύπτονται με τα συμφέροντα του σιωνιστικού ιμπεριαλισμού και καπιταλισμού.

Σε δημοσιευθείσα έκθεση της υπηρεσίας πληροφοριών του αμερικανικού Πενταγώνου DIA (Defence Intelligence Agency) με τίτλο «China Military Power 2019» (Η στρατιωτική ισχύς της Κίνας) αναφέρεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κίνας έχουν εξελιχθεί από μια αμυντική, άκαμπτη στρατιωτική δύναμη επιφορτισμένη με εσωτερικές και περιφερειακές ευθύνες ασφάλειας, σε ένα εξαιρετικά ευκίνητο εκστρατευτικό και δυναμικό σκέλος της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής το οποίο ασχολείται επιτυχώς με την στρατιωτική διπλωματία και άλλες επιχειρήσεις σε όλη την υδρόγειο.

Η έκθεση επισημαίνει ότι η Κίνα είναι η κορυφαία χώρα ναυπήγησης πλοίων στον κόσμο και ότι είναι ικανή να κατασκευάζει οπλικά συστήματα παγκοσμίου κλάσης, συγκρίσιμα με εκείνα κορυφαίων αμυντικών εταιριών της Δύσης, ενώ επισημαίνεται ότι το πυρηνικό οπλοστάσιο της Κίνας είναι πεπαλαιωμένο και απαιτείται η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός του για να διατηρηθεί η αποτελεσματικότητα του, τονίζεται όμως ότι η Κίνα ακολουθεί επισήμως την πολιτική της «μη πρώτης χρήσης» (no first use) των πυρηνικών της όπλων. Σύμφωνα με την έκθεση «China Military Power 2019» η «ανησυχία» του αμερικανικού Πενταγώνου έγκειται στο γεγονός ότι καθώς οι υπερσύγχρονες στρατιωτικές τεχνολογίες τίθενται σε εφαρμογή και ωριμάζουν στο δίκτυο των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, η Κίνα θα φτάσει σε ένα σημείο όπου η λήψη απόφασης για χρήση στρατιωτικής δύναμης περιφερειακά και παγκόσμια θα είναι δυνατή, επικείμενη και θα έχει υψηλό βαθμό επιτυχίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση γνωρίζει ότι με γρήγορους ρυθμούς χάνει τον οικονομικό-εμπορικό πόλεμο με την Κίνα και οι σιωνιστές σύμβουλοι του Τραμπ Mike Pompeo και John Bolton προσπαθούν να μετατρέψουν την ήττα σε νίκη ακόμη και με πόλεμο, καθώς η νίκη της Κίνας στο οικονομικό και στρατηγικό πεδίο θα σημάνει και τον ενταφιασμό των σχεδίων περικύκλωσης της Ευρασίας. Ο μόνος τρόπος για να μην εξελιχθεί ο Ψυχρός Πόλεμος σε Θερμό είναι ο συμβιβασμός, φαίνεται όμως πιθανό ότι το επιτελείο του Λευκού Οίκου θα προτιμήσει την στρατιωτική λύση στην Νοτιοανατολική Ασία. Τα τύμπανα πολέμου που ήχησαν στην Ακαδημία West Point με τυμπανιστή τον Mike Pence στρώνουν το έδαφος.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/psuchros-polemos-metaju-hpa-kai-kinas#ixzz5qqshDsQ0

Comments Off on Ψυχρός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας

Filed under Διεθνή

Comments are closed.