Η νίκη των Κεμαλιστών στην Κωνσταντινούπολη δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτική της Άγκυρας

Ο υποψήφιος του κόμματος των Κεμαλιστών CHP (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα) Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε με ποσοστό 54,21% τις επαναληπτικές εκλογές για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο αντίπαλος του Μπιναλί Γιλντιρίμ (πρώην πρωθυπουργός) από το κόμμα AKP του Ερντογάν έχασε με διαφορά περίπου 777.000 ψήφων. Πολλά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές εμφανίζουν ως πραγματικό χαμένο των εκλογών τον Ερντογάν, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι το αποτέλεσμα για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής του Ερντογάν και δείχνει κάποια όρια για τον πανίσχυρο πρόεδρο της Τουρκίας.

Εν προοιμίω θα θέλαμε να θυμίσουμε στους διάφορους εγχώριους τουρκολάγνους αναλυτές και πολιτικάντηδες που σκίρτησαν με την νίκη του Ιμάμογλου, ότι το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα είναι συνεχιστής της πολιτικής του Κεμάλ, μια πολιτική γενοκτονιών κατά των μειονοτήτων της Τουρκίας και κυρίως κατά των Ελλήνων του Πόντου, της Μικράς Ασίας και Κωνσταντινούπολης.

Είναι προφανές ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς ο Ερντογάν θα χειριστεί αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς η Κωνσταντινούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας με 16 εκ. περίπου κατοίκους, αποτελώντας το οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της χώρας. Το αποτέλεσμα σαφώς και δεν σηματοδοτεί το τέλος του συστήματος Ερντογάν, αλλά ο έως τώρα ασυναγώνιστος Ερντογάν αναγκάζεται να αντιδράσει. Δυο είναι οι πιθανές αντιδράσεις του. Ο Ερντογάν θα μπορούσε να προσεγγίσει την αντιπολίτευση και να επιδιώξει μια ευρεία κοινωνική συναίνεση, όπως έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Ή θα προσπαθήσει να πολώσει περαιτέρω το πολιτικό κλίμα, βασισμένος στις σχεδόν απολυταρχικές αρμοδιότητες που του δίνει το Σύνταγμα.

Όμως θα πρέπει να βρίσκεται εν εγρηγόρσει, καθώς οι επικριτές του από το ίδιο του το κόμμα δημιουργούν σχέδια για νέο πολιτικό σχηματισμό που θα έχει αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Πάντως προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές  στην Τουρκία θα γίνουν το 1923 και έως τότε ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει τον πανίσχυρο συνταγματικά Ερντογάν. Επίσης δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το κόμμα του Ερντογάν AKP κατέκτησε την πρώτη θέση στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές λαμβάνοντας το 44,31%, έναντι των Κεμαλιστών του CHP που είχαν  30,11%.

Το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη ουδόλως θα επηρεάσει την εξωτερική πολιτική της Άγκυρας, ο μεγαλύτερος γεωπολιτικός κίνδυνος για την εθνική μας ασφάλεια θα συνεχίσει να προέρχεται από την Τουρκία, είτε την κυβερνά το κόμμα AKP ή το CHP.  Η Τουρκία θα εξακολουθήσει να αμφισβητεί την εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας, διότι πρώτον θέλει να οδηγήσει την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και δεύτερον διότι η αμυντική κατάσταση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι ανοιχτή πρόσκληση για τους Τούρκους. Ο οικονομικός πόλεμος της διεθνούς τοκογλυφίας που υπέστη η χώρα μας από το 2009 σε συνάρτηση με αλλοπρόσαλλους αμυντικούς σχεδιασμούς, συμπεριλαμβανομένης και της συνειδητής απαξίωσης της αμυντικής μας βιομηχανίας, έχουν οδηγήσει ουσιαστικά σε de facto κατάλυση της ελληνικής και ελληνοκυπριακής κυριαρχίας.

Η προκλητικότητα της Άγκυρας που αναμοχλεύεται έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα αναφορικά με την αμφισβήτηση της εδαφικής κυριαρχίας της Ελλάδας δυστυχώς ενισχύεται από την διπλωματική και στρατιωτική ανυποληψία των ελληνικών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, κυβερνήσεις οι οποίες αποτελούνται από ακομβίωτους στρατηλάτες, κομψευόμενους επαναστάτες με μοναδική ηγετική πείρα τις καταλήψεις σχολείων, μελλοντικοί πρωθυπουργοί οι οποίοι υπερηφανεύονται ότι έκαναν αντίσταση στους Απριλιανούς από την κούνια φορώντας τις πάνες τους. Αυτός ο συρφετός διαπραγματεύεται σήμερα την αξιοπρέπεια του Ελληνικού Έθνους, αυτός ο συρφετός που έχει ως μοναδικό του προσόν τις βαθιές επικύψεις και γονυκλισίες στους τοκογλύφους του διεθνούς Σιωνισμού και στους νεοταξίτες του ΝΑΤΟ.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/enimerosi/view/h-nikh-twn-kemalistwn-sthn-kwnstantinoupolh-den-shmatodotei-allagh-politikh#ixzz5rxS7PhgP

Comments Off on Η νίκη των Κεμαλιστών στην Κωνσταντινούπολη δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτική της Άγκυρας

Filed under Διεθνή

Comments are closed.