Τα αποτελέσματα της κρίσης ΗΠΑ – Ιράν

Τα αποτελέσματα της κρίσης ΗΠΑ - Ιράν

Στην ιστοσελίδα μας την περασμένη Τρίτη, μετά την δολοφονία του Ιρανού στρατηγού Σολεϊμάνι στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, είχαμε τονίσει ότι «πολλές αμερικανικές βάσεις λοιπόν βρίσκονται στην ακτίνα δράσης των ιρανικών πυραύλων στον Αραβικό Κόλπο. Σε περίπτωση κλιμάκωσης εκ μέρους του Ιράν, η Ουάσιγκτον αν θέλει να μην εκτεθεί θα πρέπει να αντιδράσει. Επειδή όμως το 2020 είναι προεκλογική χρονιά για τις ΗΠΑ, αυτή η αντίδραση θα πρέπει να είναι μια «γρήγορη και επιτυχημένη αποστολή», αλλιώς θα χαθεί το momentum της υποστήριξης του αμερικανικού λαού προς τον πρόεδρο Τραμπ, είναι γνωστό από δημοσκοπήσεις ότι ο αμερικανός ψηφοφόρος δεν επιθυμεί εμπλοκή αμερικανικών δυνάμεων στο εξωτερικό. «Επιτυχημένη και γρήγορη» στρατιωτική αποστολή εναντίον του Ιράν δεν μπορεί να ευδοκιμήσει, τουτέστιν ο Λευκός Οίκος υποθέτει ότι η Τεχεράνη δεν θα πραγματοποιήσει σημαντικές στρατιωτικές επιθέσεις, υπό τον φόβο μιας γενικευμένης πολεμικής αντιπαράθεσης».

Τα αντίποινα της Τεχεράνης υλοποιήθηκαν της Τετάρτη με 15 βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον δυο αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ, χωρίς να υπάρξουν θύματα μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών. Προφανώς το Ιράν δεν θέλησε να κλιμακώσει την κρίση, αφού πριν την επίθεση προειδοποίησε εγκαίρως το Ιράκ για την επίθεση και θέλησε με αυτό τον τρόπο να περάσει το μήνυμα στις ΗΠΑ, ώστε να μην υπάρξουν θύματα. Οι ΗΠΑ παραιτήθηκαν από αντίμετρα και αποδέχτηκαν την υλική ζημία, ώστε να δώσουν στο Ιράν την «ικανοποίηση» των αντιποίνων. Ομολογουμένως μια τέτοια διαδικασία δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία των ΗΠΑ, τουτέστιν η μη αντίδραση σε επίθεση εναντίον στρατιωτικών τους βάσεων και στρατιωτών.

Συνεπώς, η Ιρανική αντίδραση στην δολοφονία Σολεϊμάνι εξυπηρετεί τόσο τον σκοπό των αντιποίνων της Τεχεράνης όσο και τον σκοπό του Τραμπ να ερμηνεύσει αυτά τα αντίποινα ως «υποχώρηση». Το Ιράν με την πυραυλική επίθεση εναντίον δυο αμερικανικών βάσεων κατέδειξε, εκτός των άλλων, ότι έχει την ικανότητα να χτυπήσει Ισραηλινούς στόχους με μεγάλη ακρίβεια. Η βαλλιστική τροχιά των Ιρανικών πυραύλων, που δεν μπόρεσαν να εμποδίσουν τα υπερσύγχρονα αμερικανικά αντιαεροπορικά-αντιβαλλιστικά συστήματα που βρίσκονται διάσπαρτα στην Αραβική Χερσόνησο, θα πρέπει να άλλαξαν την άποψη του Ισραήλ για την πρόκληση πολέμου με το Ιράν.

Το βέβαιο είναι ότι μετά την κρίση γίνεται επιτακτική από το Ιράκ και βέβαια το Ιράν η απαίτηση της απόσυρσης των αμερικανικών στρατευμάτων από την Μέση Ανατολή, κάτι που ήταν και η αρχική πρόθεση του Τραμπ στην αρχή της προεδρίας του. Ο Τραμπ μετά την κρίση είναι σε καλύτερη θέση για να αντιμετωπίσει ισχυρά σιωνιστικά συμφέροντα. Κατά την ολιγοήμερη διάρκεια της κρίσης ο φόβος ενός γενικευμένου πολέμου εισήγαγε στην αμερικανική πολιτική σκηνή το στοιχείο της απομόνωσης. Πολλοί Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ζήτησαν και ώθησαν τον Τραμπ προς την αποκλιμάκωση της κρίσης. Ρωσία και Κίνα ζήτησαν επίσης την ταχεία αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, καθώς μια πολεμική αντιπαράθεση θα έβλαπτε τα συμφέροντα τους στην περιοχή. Από την πλευρά του Τραμπ, ο αμερικανός πρόεδρος ίσως είναι σε θέση να μετατρέψει την κατάσταση προς όφελος του αρχικού του στόχου, που ήταν η απόσυρση από την Μέση Ανατολή.

Η απόφαση του Λευκού Οίκου για αποκλιμάκωση της κρίσης είναι εκ παραλλήλου και προϊόν ωριμότερης σκέψης. Είναι πολύ πιθανό οι αρχηγοί των γενικών επιτελείων να προειδοποίησαν τον Τραμπ ότι η συνέχιση της κρίσης θα μπορούσε να είχε καταστροφικές συνέπειες. Το Πεντάγωνο δεν είχε προετοιμάσει για άμυνα τους περίπου 70.000 Αμερικανούς στρατιώτες που αναπτύσσονται στις αμερικανικές βάσεις στα σύνορα του Ιράν. Οι επιτελάρχες του Τραμπ γνωρίζουν ότι ένας νέος γύρος αμερικανικών επιθέσεων εναντίον του Ιράν θα απαντηθεί με βροχή Ιρανικών πυραύλων σε αμερικανικές βάσεις, αεροδρόμια και εγκαταστάσεις στην Αραβική Χερσόνησο. Θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια των πολέμων κατά του Ιράκ το 1990 και 2003, η Ουάσιγκτον χρειάστηκε πολλούς μήνες για να προετοιμαστεί εναντίον ενός πολύ λιγότερου ισχυρού εχθρού.

Αδιαμφισβήτητα η αποκλιμάκωση της κρίσης δεν συμφέρει στο Ισραήλ και στα σιωνιστικά συμφέροντα της Ουάσιγκτον. Τίποτε απ’ ότι συνέβη τα τελευταία εικοσιτετράωρα δεν αλλάζει τους στόχους του σιωνιστικού ιμπεριαλισμού που έχουν τεθεί από την δεκαετία του 1990. Οι ίδιες γεωπολιτικές επιταγές και τα σιωνιστικά γραμμάτια που προκάλεσαν την κρίση αυτής της εβδομάδας μπορεί να οδηγήσουν σε νέες. Η πολεμική απειλή γενικότερα είναι προϊόν απερίσκεπτης πολιτικής που επιδιώκει ο σιωνιστικός ιμπεριαλισμός από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1990-91. Η σειρά πολέμων και επεμβάσεων, από το Αφγανιστάν και το Ιράκ έως την Λιβύη και την Συρία, προκάλεσαν μεν καταστροφές αλλά δεν επέτυχαν μακρόπνοους στρατηγικούς στόχους για τους Σιωνιστές. Πλέον αντιμετωπίζεται από το σιωνιστικό κατεστημένο και η προοπτική απόσυρσης από το Ιράκ και την Μέση Ανατολή.

Γιατί όμως ο σιωνιστικός ιμπεριαλισμός στοχοποιεί το Ιράν;

Το Ιράν είναι βασικός πυλώνας της Ευρασιατικής συμμαχίας, οι οικονομικές και στρατιωτικές του σχέσεις με την Ρωσία και την Κίνα προκαλούν μεγάλη ανησυχία στο «deep state» της Ουάσιγκτον, καθώς γίνεται πλέον ορατή η περιφερειακή κυριαρχία του σιιτικού τόξου στην Μέση Ανατολή και Αραβική Χερσόνησο. Ταυτόχρονα το Ιράν ως μεγάλη περιφερειακή χώρα προστατεύει την Ρωσία από τα εκπεφρασμένα γεωπολιτικά σχέδια των Σιωνιστών. Η Ευρασιατική συμπόρευση του Ιράν με την Ρωσία και την Κίνα θα οδηγήσει αναπόφευκτα στην απώλεια της ηγεμονίας των ΗΠΑ σε μια σειρά από χώρες της περιοχής. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι Σιωνιστές ιμπεριαλιστές προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν το Ιράν και να ανατρέψουν το καθεστώς του, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα εξελιχθεί σε ισχυρή περιφερειακή δύναμη.

Οι γεωπολιτικοί μηχανισμοί των Σιωνιστών ιμπεριαλιστών είναι αδίστακτοι, όμως τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα που διαμορφώνονται στην Μέση Ανατολή αναθεωρούν εκ θεμελίων την σιωνιστική πολιτική, η μετατόπιση της ισορροπίας υπέρ της συμμαχίας Ιράν-Ρωσίας-Κίνας διαμορφώνει το αποτέλεσμα στην γεωπολιτική σκακιέρα.

Γ. Λιναρδής

Comments Off on Τα αποτελέσματα της κρίσης ΗΠΑ – Ιράν

Filed under Διεθνή

Comments are closed.